DOZNAJEMO Kako je svjetioničar sa Sušca spasio obitelj: "Ponijeli su samo opremu za kupanje i šetnju, našli smo ih na litici!"

SUŠAC - Sreća, nekoliko slučajnosti, pažljivi nautičar iz Latvije i savjestan svjetioničar Luka Tomić, poklopili su se da bi talijanska obitelj koja turistički boravi u zgradi svjetionika bude kasno sinoć spašena s neprohodne litice na pučinskom otoku Sušcu, gdje osim svjetioničara i jednog pastira, više nema stanovnika, ali povremeno ni signala za mobitel.

- Na svjetioniku je boravilo četvero turista (stranih državljana), koji su dana 23.08.2022. g. oko 09.30 h  napustili zgradu svjetionika, ponijevši sa sobom opremu za kupanje i šetnju po otoku. Obzirom da se  turisti na svjetionik nisu vratili do 17,00 h, što je uobičajena praksa, svjetioničar dalekozorom  pregledava područje otoka koje mu je u vidokrugu. Ne uočivši ih, ostvaruje kontakt s otočkim pastirom,  koji potvrđuje da su turisti viđeni prilikom šetnje po otoku, no njihov povratak prema svjetioniku nije  uočen - prepričavaju nam događaj iz Plovputa.

- Nadalje, oko 18.30 h svjetioničar ponovno pokušava ostvariti kontakt s turistima putem mobitela, no  zbog lošeg GSM signala poziv nije moguće uspostaviti, pa o istom informira svog nadređenog u  Plovputu, koji žurno poduzima daljnje radnje obavještavajući policiju i HGSS.

Slijedom dostavljenih informacija od Plovputa prema HGSS-u i policiji, oko 22.40 h, svjetioničar zaprima  poziv od strane HGSS-a, te dobiva informaciju da je jedrilica, koja je usidrena u blizini, kontaktirala  službu 112 te dala informaciju da se blizu uvale Dol, na litici i nepristupačnom terenu nalazi određen  broj osoba.

Foto: Morski HR

Neposredno nakon zaprimljene informacije, svjetioničar napušta zgradu svjetionika i odlazi do ranije  spomenute jedrilice, čija točna lokacija je utvrđena putem AIS sustava (Automatic Identification  System),te uz pomoć skipera s jedrilice odlazi do najbliže lokacije s koje je moguće pristupitispašavanju  unesrećenih.

Uočivši svjetioničara Plovputa i skipera, unesrećeni svjetlosnim signalom (mobilni uređaj) ukazuju na  svoju točnu lokaciju, nakon čega isti dolaze do njih te ih odvode na sigurno te im pružaju pomoć u vidu  utopljavanja, hrane i vode. Tijekom spašavanja, svjetioničar je obavijestio nadležne službe o pronalasku  unesrećenih, temeljem čega je potraga obustavljena.

Sušac - Foto: PP Lastovsko otočje

Turisti se i dalje nalaze na svjetioniku, bez posljedica vezanih za događaj iz prethodnog dana, te nastavljaju svoj planirani odmor - poručuju iz Plovputa.

Promrzli i prilično preplašeni, danas se ovi talijanski turisti oporavljaju od pretrpljenog straha, te im vjerojatno neće tako lako na pamet pasti šetati nepristupačnim i vrlo opasnim liticama.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

SPASIO IH SVJETIONIČAR! Pronađena talijanska obitelj, nestala na otoku Sušcu | | Morski HR
SUŠAC - Nakon što je policija jučer, 23. kolovoza, oko 20,40 sati zaprimila dojavu o nestanku četveročlane talijanske obitelji koja boravi u jednom od apartmana svjetionika na otoku Sušcu u Lastovskom