DOZNAJEMO DETALJE Potraga za nestalim švicarskim roniocem do sad nije dala rezultata

STARIGRAD/PAKLENICA - Intenzivna potraga za švicarskim speleoroniocem koji je nestao 23. kolovoza na predjelu mjesta Modrič kod špilje Zečica, dok je ronio u podvodnoj špilji, zasad nije dala nikakve rezultate. Ronioci Državne intervencijske postrojbe su se povukli, a kako doznajemo, u četvrtak će krenuti ponovna pretraga i detaljno češljanje terena.

- Teško je pronaći ikoga, jer su struje jake, a vidljivost gotovo nula - kazao je za Morski HR voditelj ronilačke skupine koja sudjeluje u potrazi, Rene Cipovec. koji nam je detaljno prepričao čitavu situaciju.

Unatoč pomoći autonomne podvodne ronilice Remus 100 iz sastava Hrvatske ratne mornarice koja je na teren upućena u srijedu, čiji je domet potrage 30-ak metara uokolo, nažalost do sada potraga tapka u mjestu. Cipovec kaže i kako su brojne nelogičnosti koje prate ovaj incident.

Rene Cipovec

Dva Slovenca u pratnji ronila s bocama zraka, a Švicarac s rebreatherom, pa je ostao sam

- Tri ronioca su zaronila na lokaciju. Ronjenje nije regulirano. Ulaz u speleobjekt se nalazi na 8 metara dubine. I svaki rekreativni ronioc može zaroniti i vidjeti ulaz u spilju i ući nekoliko metara.

Pravilnik o ronjenju je nejasan i po meni iz prošlog stoljeća. Razvojem ronilačke aktivnosti, došli smo do nekih novih aparata, poput rebreathera (zatvoreni krug disanja), koji ima autonomiju 5-6 sati ronjenja. Mi kad smo došli na teren, uzeli smo podatke od sudionika incidenta, dva slovenska ronioca. Po našim saznanjima, njih dvojica su ronila sa bocama sa zrakom a nestali Švicarac je ronio s dva rebreathera, s mogućnošću 10 sati autonomnog ronjenja - pojašnjava Cipovec.

U četvrtak nova, detaljna potraga - Pretraženo 300 od 1250 m špilje, koja nema zračnih džepova

- U takvim situacijama kad nestane ronioc, drugi ronioc je u šoku. Tu treba pristupiti ozbiljnije, izdvojiti opremu i ronioca, i to je posao policije. Mi nažalost još nemamo kompletnu informaciju. Sve koje smo imali i koje ćemo imati, izuzet ćemo i staviti na stranu. Krećemo u četvrtak od nule, s tim da se kontaktirao proizvođač opreme koju je unesrećeni nosio. Svaki rebreather ima crnu kutiju i mi ćemo ući u uređaj. Tu informaciju smo odmah podijelili s policijom, te smo ih spojili s proizvođačem da u slučaju pronalaska, policija može pristupiti crnoj kutiji i da se vide svi profili ronjenja.

U trenutku dojave, digli su se HGSS i njihova ingerencija za speleoobjekte te pozvali svoje tehničke ronioce koji su ušli do 300 metara u speleoobjekt koji je dugačak 1250 metara. Poznato je da je objekt do dubine 43 metra, nema zračnih džepova i u trenutku incidenta nije bilo većih zračnih strujanja, dakle nije vrulja radila - pojasnio nam je voditelj ronilačke skupine Rene Cipovec.

Novooformljena skupina civilne zaštite izlazi na teren u četvrtak i ponovno će pristupiti pretraživanju, tehničkim roniocima, sonarom i najmodernijom opremom koju posjeduju hrvatski i slovenski specijalni speleoronioci. Očekuje se da će se pretražiti čitav speleoobjekt, nakon čega bi trebalo biti jasnije gdje je nestao iskusni švicarski speleoronilac.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Morske struje i slaba vidljivost otežavaju potragu za nestalim speleoroniocem | | Morski HR
Nastavlja se potraga za jednim od najpoznatijih svjetskih speleoronioca, 48-godišnjim Švicarcem koji je prekjučer nestao prilikom ronjenja u Velebitskom kanalu, na području mjesta Modrič kod špilje