DOZNAJEMO Brod kojem prijeti potonuće, prevozi brodove iz hrvatskih brodogradilišta!

Teret kojeg prevozi nizozemski brod s kojeg je zbog olujnog nevremena u Sjevernom moru evakuirana posada u ponedjeljak, su brodovi proizvedeni u Hrvatskoj, potvrđeno nam je iz šibenskog i pulskog brodogradilišta Iskra i Tehnomont.

– Ona dva plava su naša, jedan double decker (s dvije palube) namijenjen norveškim ribogojilištima, dimenzija 15×10 metara, a drugi je hibrid, odnosno električni brod dimenzija 14×7,5 metara – potvrdio je za Morski HR Roko Vuletić, član Uprave Iskra brodogradilišta u Šibeniku.

NIZOZEMSKI BROD KOJEM PRIJETI POTONUĆE Imamo fotografije ukrcaja plovila iz šibenskog brodogradilišta

Ovi brodovi su isporeučeni početkom ožujka i išli su prema Rotterdamu, od kud se dalje transportiraju za Norvešku – kaže Vuletić i potvrđuje da šibensko brodogradilište u slučaju potonuća nema štete.

– Brodar preuzima brod od trenutka ukrcaja, u aranžmanu kupca je transport. Evo, pratimo situaciju i nadamo se da će ovo sretno završiti – zaključuje Vuletić.

U međuvremenu smo doznali da nizozemski teretnjak, specijaliziran za prijevoz jahti i manjih brodova na svojoj palubi ima i još jedan brod iz hrvatskog brodogradilišta Tehnomont u Puli.

– To je ovaj zeleni na palubi. Mi smo ga kupcu isporučili 10. ožujka, a ukrcan je na taj brod 20. ožujka. Radi se o servisnom brodu za ribogojilišta – potvrdio je za Morski HR Niko Skala voditelj gradnje i tehnički direktor

Neslužbeno doznajemo da je vrijednost jednog takvog broda oko 5 milijuna eura.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DRAMATIČNA SNIMKA SPAŠAVANJA POSADE Nizozemskom teretnom brodu prijeti potonuće
ISKRA BRODOGRADILIŠTE ŠIBENIK: U zadnjih desetak dana isporučili su četiri broda za norveškog naručitelja