Dovršeno mrijestilište za školjke u Bistrini

BISTRINA - Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima je obišao završene radove na uređenju i opremanju mrjestilišta za školjkaše na Bistrini realiziranoga u sklopu projekta ARGOS. Riječ je o investiciji od 220 tisuća eura.

Nabavljena i ugrađena oprema će koristiti za proučavanje i razvijanje metoda mrještenja europske plosnate kamenice što će značajno pridonijeti lokalnoj školjkarskoj industriji.

Projekt ARGOS znači „Zajedničko upravljanje aktivnostima održivog ribarstva i akvakulture za zaštitu morskih resursa Jadranskog mora“, a njegova provedba započela je u travnju 2020. godine te se završava 30. lipnja 2023. godine.

U projekt, koji se realizira u sklopu programa INTERREG Italija-Hrvatska, uključene su sve jadranske županije i osam talijanskih jadranskih regija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5,7 milijuna eura.

Osim ulaganja u laboratorij za mrjestilište na Bistrini projektom je izrađena i zajednička stručna studija kojom će se unaprijediti sektor akvakulture i ribarstva u Jadranu, a Dubrovačko-neretvanska županija je izradila tri stručne studije kao sastavnice zajedničkog dokumenta.

Laboratorij će, nakon potpisivanja Sporazuma sa Sveučilištem u Dubrovniku, njima biti ustupljen na korištenje po završetku projekta.

I.B.