Dovršena rekonstrukcija lukobrana Puntin u gradu Korčuli

KORČULA – Danas je službeno završen projekt “Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula” koji je ujedno prvi projekt na području Korčule financiran iz fondova Europske unij, objavila je Županijska lučka uprava Korčula.

Rekonstrukcija lukobrana Puntin u korčulanskoj starogradskoj jezgri jedan je od najvažnijih projekata za Korčulane. Ima i većih i skupljih projekata, no Puntin je već desetljećima zaštita od loših vremenskih uvjeta.

Foto: ŽLU Korčula

Još 2017. napravljena su geomehanička ispitivanja, 2018. izrađen je projekt kojim će se poboljšati tlo lukobrana, postaviti novu zaštitnu školjeru te će se, u dogovoru s konzervatorima, popločati lokobran kamenom. U sklopu projekta predviđeno je i  kompletno uređenje svjetionika, a građevinska dozvola ishođena je 2019. godine. Iste godine osigurana su i sredstva za rekonstrukciju.

Foto: DNŽ / ŽLU Korčula

Ukupna vrijednost projekta iznosi 10.519.750,00 kuna, a budući da se lukobran uklopio u ciljeve Operativnog programa Konkurentnosti i kohezije, Europska unija sufinancira iznos od 85 posto, što iznosi 8.941.787,50 kuna. Ostatak od 15 posto je financiran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

D.G.