Dovršena obnova zapadnoga dijela sjevernog zida Dioklecijanove palače

SPLIT - Na zapadnome dijelu sjevernog zida Dioklecijanove palače, Grad Split dovršio je konzervatorsko-restauratorske radove, a u tijeku je izrada za nastavak obnove istočnoga dijela zida, koja se planira u 2023. godini.

Po riječima voditeljice Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu grada Splita Jasne Jerkov, konzervatorsko-restauratorski radovi na dijelu sjevernog zida Dioklecijanove palače, od Zlatnih vrata prema zapadu, trajali su od 8. kolovoza do 28. studenoga, a njihova ugovorena vrijednost bila je 387.510 kuna bez PDV-a.

Riječ je o nastavku obnove sjevernog zida Dioklecijanove palače, odnosno njegove zidane strukture. Prošle su godine izvedeni radovi na prvoj polovici zapadnoga dijela sjevernog zida, a ove godine započeti su i završeni radovi na njegovu drugom dijelu.  

- U toj fazi radova na dijelu sjevernog zida Dioklecijanove palače izvedeni su istražni konzervatorsko-restauratorski radovi uzorkovanja kamena i analize štetnih topivih soli u kamenu na temelju kojih je lokalno izvršena desalinizacija dijela zida - rekla je Jerkov.

Dio zida na kojemu su se izvodili radovi, dodala je, ispran je vodom pod kontroliranim pritiskom kako bi se s kamena uklonila nevezana i slabije vezana prljavština, a zid je tretiran i biocidnim sredstvom.

- Uklonjene su dotrajale i neadekvatne fuge, cementne zakrpe, ispune te željezni klinovi. S površine zida uklonjene su tamne anorganske naslage i kamenac uz osobitu pažnju i kontrolu čuvanja žućkaste patine kamena - istaknula je Jerkov i dodala da su u podnožju zida postavljeni kameni "tašeli" većih dimenzija koji upotpunjuju vizualni dojam monumentalnog zida.

Kako je rekla, dio pročelja je fugiran i rekonstruirani su dijelovi kamena koji su bili oštećeni, a rekonstrukcije su obrađene i tonirane da se uklope u cjelinu.

Osim toga, u gornji dio zida, ispod kamenih niša pa do krune, injektirana je smjesa kojom su trajno zabrtvljene pukotine kako bi se spriječio ulazak vode u zid, a postavljena je i zaštita od ptica na dijelove zida gdje bi se mogle nastaniti.

- U tijeku je izrada detaljne dokumentacije izvedenih radova, a u izradi je i troškovnik radova s mapiranjem na grafičkim podlogama za istočni dio sjevernog zida - kazala je Jerkov, prenosi HRT.

Hina