DOVRŠEN VELIKI PROJEKT U SUKOŠANU Više od pola kilometra obale, produbljena luka, sto novih komunalnih vezova

SUKOŠAN - Završen je projekt rekonstrukcije obalnog pojasa u luci otvorenoj za javni promet Sukošan ukupne vrijednosti 9.834.073,00 kuna. Isti je realiziran sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Županijske lučke uprave Zadar, Zadarske županije i Općine Sukošan, koja će provesti hortikulturno uređenje obalne šetnice.

Glavni projekt obuhvatio je obalnu konstrukciju duljine 515 m čime je osigurano cca 100 novih komunalnih vezova. Sastavni dio predmetnog projekta je i građevinski projekt produbljenja lučkog akvatorija za 1,5 m, a u svrhu osiguranja potrebne dubine za korištenje komunalnih vezova.

Obalna konstrukcija odnosi se na sanaciju obalnog zida duljine 432 m, rekonstrukciju završne površine postojećih gatova, uklanjanje mula 1 te izvedba novog mula u duljini od 12,00 m. Postojeći mul 2 zadržao je prijašnje gabarite te se uklopio u novoprojektirano stanje izvedbom betonske rampe.

Uređenjem površine za parkiranje dobilo se 111 parkirnih mjesta, od čega 9 za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti. Zone javne zelene površine će se prostirati u dužni cijelog zahvata, oplemenjujući prostor te će imati funkciju zaštitne barijere između obalnog pojasa i prometnice u zaleđu.

Foto: ŽLU Zadar

U odnosu na prijašnje stanje izvedbom planiranog zahvata znatno se povećala funkcionalnost i vizualni izgled s konturama obalnog i priobalnog prostora, što pogoduje razvoju turizma, a samim time i gospodarskom jačanju samog naselja.

Radove je izvelo društvo Akropolis d.o.o. Split, dok je uslugu stručnog nadzora građenja vršilo društvo P.I. Konzalting d.o.o. Starigrad.

Sponzorirani sadržaj