Donosi li 2021. bolje dane za hrvatski turizam?

Prognozirati turističku 2021. iznimno je teško i najiskusnijim stručnjacima. Epidemiološka situacija i neizvjesnost i dalje će biti glavno obilježje turizma – kaže direktor udruge turizma i bivši ministar.

– Ja sam optimist i vjerujem da će ona biti značajno bolja nego 2020. ali da će biti još uvijek daleko od 2019. – rekao je za HRT Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

I ove godine većina gostiju dolazit će automobilima.

– Ne očekujem povratak avijacije tako brzo, ipak je to tehnološki i organizacijski malo složeniji proces, dakle i dalje zemlje središnje Europe i Europska unija u cijelosti – kaže Ostojić.

Interesa zračnih prijevoznika ipak ima više nego lani jer i oni se bore za svakog putnika, ali i za opstanak poslovanja, kaže predstavnik putničkih agencija.

– Nadam se da ćemo ih ove godine imati sve više. Po njihovim planovima mogla bi to biti jedna zaista dobra godina, ali teško je predviđati. Uvijek će to ovisiti o epidemiološkoj slici. Vidjeli ste i sami, malo pogoršanje u Velikoj Britaniji i otkazuju se letovi za Veliku Britaniju – kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge putničkih agencija.

Hrvatska je prošlog proljeća bila među epidemiološki najsigurnijim zemljama. No u 2021. ušli smo nažalost s bitno lošijim podacima – kaže ravnatelj Instituta za turizam.

– Turisti ne putuju u one destinacije koje percipiraju kao nesigurne i ukoliko se u Hrvatskoj epidemiološka situacija u idućih mjesec dana značajno ne popravi, to bi zaista mogla biti nepremostiva prepreka svim ljudima koji se bave turizmom bez obzira na kvalitetu – poručuje Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam.

No i on želi vjerovati da će se epidemiološka slika popraviti te da možemo postići optimističniji scenarij.

– Ja mislim da možemo biti zadovoljni samo ako budemo imali više od 50 posto u odnosu na 2019., odnosno ako budemo imali turistički promet koji je veći od ovog koji smo imali 2020. godine – smatra Krešić.

A ponovno približavanje rekordnoj sezoni 2019. najrealnije je, kažu sugovornici HRT-a, očekivati tek 2023.

I.B.