Donesena prva presuda u Hrvatskoj zbog onečišćenja speleološkog prostora

Donesena je prva presuda u Hrvatskoj zbog onečišćenja speleološkog prostora, i to zbog bacanja 17 kubika otpada u jamu blizu Kloštra u Istri.

Speleolozi su iz jame izvukli različite predmete ugostiteljskog otpada poput ledomata, stolnjaka te dvadesetak cjenika s jasno istaknutim imenom ugostiteljskog objekta koji se nalazi u Vrsaru. U velikom broju crnih vreća za smeće našli su stare ugostiteljske stolnjake, ali i 20-ak cjenika na kojima su navedeni podaci vlasnika obrta, što je dovelo do počinitelja, piše Regional Express.

- Vlasnik se nije očitovao kako je njegov otpad, odnosno, stvari završili u speleološkom objektu nakon čega smo mi odlučili podignuti prekršaju prijavu - kazala je Andrea Deklić, glavna čuvarica prirode u JU Natura Histrica.

Speleolozi su napravili službeni izvještaj s fotodokumentacijom, što su zatim predali JU Natura Histrica, a ona je pokrenula sudski postupak koji je trajao godinu dana. Kako prenosi iPress, okrivljena stranka se na prva dva ročišta nije odazvala, već je preko branitelja opravdala svoj izostanak, a "vlasnica otpada" nije bila voljna razgovarati te se na sudu branila šutnjom.

- Tu smo imali sreću u nesreći, znači da smo pronašli podatke, inače preko otpada teško je doći do počinitelja. To je praktički neki presedan, preko otpada došli smo do počinitelja - napomenula je Andrea Deklić.

Krešimir Terzić, čuvar prirode JU Natura Histrica napominje da gdje auto može proći, tu će biti smeća.

- I dalje ljudi bacaju. Sad smo čistili jednu jamu kod Baredina i tamo smo našli jako puno novog smeća, a prije godinu dana toga nije bilo - kazao je Terzić za Regional Express.

A.N.