DOMAĆA INOVACIJA “Taxy Cat” putnike može iskrcavati direktno na plažu

RIJEKA – U sklopu Rijeka Boat Show-a 2019 koji će se održati ovog vikenda na Gatu Karoline Riječke, u riječku će luku uploviti nova brodica za pomorski prijevoz putnika domaće proizvodnje nazvana Taxi Cat, a koja goste može iskrcavati direktno na plažu.

Riječ je o još jednoj uspješnici iz brodarske tvrtke Agena Marin iz Biograda, čija je osnovna namjena prijevoz na kraćim linijama, poput taxi i izletničkog prijevoza putnika, ronilačkog turizma, komercijalnog ribolova te javnih potreba. Ovaj 10-metarski katamaran može prevesti do 12 putnika, a obzirom da mu za pristajanje nije potrebno vezivanje, može uspostaviti „hop on, hop off“ liniju brzog prijevoza, donosi uštedu vremena te obogaćuje turističku ponudu povezujući obalna mjesta s dosad nepristupačnim lokacijama.

– U prednjem dijelu Taxi Cat-a nalazi se pokretna pasarela, koja omogućuje iskrcaj na najrazličitijim mjestima: od gradske rive do niskog plutajućeg pontona ili pak izravno na pješčanoj plaži. To također znači da nema gubljenja vremena na vezivanje i odvezivanje – pojasnio je vlasnik Agene Marin, Mladen Peharda.

Specifičan dizajn trupa i kompozitna konstrukcija broda, koja s lakoćom prolazi kroz nemirno more i ne udara u valove, osigurala je Taxi Cat-u dvostruku korist: za putnike neusporedivo udobniju vožnju u odnosu na slične brodice ove kategorije, te značajnu uštedu goriva za vlasnike water taxi-ja. Taxi Cat je nastao kao odgovor na rastuće potrebe turističkih mjesta za kvalitetnijim i ekonomičnijim morskim prijevozom, a da se radi o vrlo uspješnom poslovnom modelu dokazuju i dosadašnji kupci ovog plovila na području Dalmacije, Istre i Italije.

Photo: Agena Marin

Na Korčuli je, primjerice, tvrtka Memula nakon što je nabavila Taxi Cat uspjela podići kompletnu „taxi boat“ uslugu otoka na višu razinu. Ponudivši modernu vrstu prijevoza za turiste i lokalno stanovništvo po principu “hop on, hop off”, putnici su dobili opciju kupovine jednodnevnih karata, koje omogućuju neograničene vožnje na cirkularnoj relaciji.

– Imamo ustaljen vozni red koji je točan u minutu i vozi kao autobus. S obzirom na ograničena parking mjesta te ostale probleme komunikacije turista u sezoni Taxi Cat pruža dodatnu mogućnost kretanja korčulanskim arhipelagom, a sam brod je izrazito siguran i ugodan za plovidbu, kazao je direktor tvrtke Memula Norbert Žaknić.

Inače, Agena Marin je široj javnosti poznata po projektu polu-podmornica s ostakljenim dnom semiSUBMARINE, a čija su prepoznatljiva plovila obogatila turističku ponudu diljem Jadrana, ali i u 11 atraktivnih svjetskih destinacija poput Maldiva, Sejšela, Kariba, Grčke i Italije.

Iva Vlasimsky