DOLINA NERETVE I POJEZERJE Vinova loza i nasadi lubenice pod vodom

Najviše je uništena vinova loza u Staševici i Pojezerju, a pretpostavlja se da nema spasa ni jednogodišnjim biljkama. Vinogradari takvu količinu padaline u ovo doba godine ne pamte.

Jedanaest milijuna čokota vinove loze raste na području Vrgoračko-neretvanskog jezera. Tijekom nedavnih poplava većina ih je bila potpuno prekrivena vodom.

- Voda ne otiče, slabo otiče i od ovoga sve skupa što je bilo pod vodom ja mislim neće biti ništa. Ovo je sve propalo - rekao je Petar Zloić. Poduzimaju se mjere zaštite kako bi se spasilo što se spasiti može, prenosi HRT.

- Ovo je bacanje novaca po meni. Eto, ja imam i moja obitelj skoro trideset tisuća čokota. Od tih trideset tisuća sigurno ih je jedno šesnaest, sedamnaest tisuća potonulo - dodao je Zloić.


- Velika sredstva se sad moraju ulagati u pojačano zaštićivanje loze što će im pričiniti dodatne troškove, a vidite i sami i mi kao općina ćemo imati velike štete s obzirom na to da će ovi putevi propast koje mi redovno održavamo i nasipamo - kazao je Boro Dominiković, načelnik općine Pojezerje.

U Staševici su neki čokoti loze još pod vodom, a jednogodišnje kulture potpuno su uništene. Ovaj nasad lubenica jednim dijelom postao je rijeka.

- Jednostavno ogromna količina vode i neće se ubrati vjerojatno s ove površine ništa - izjavio je Đani Sikirić. Povjerenstvo za procjenu štete konačne će zaključke donijeti tek kada se voda povuče i završe inkubacijski procesi.

- Pretpostavljam da će to biti moguće utvrditi tek za nekih petnaestak dana kad ćemo onda poduzeti daljnje korake - poručio je Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Ploča.

Očekuje se proglašenje elementarne nepogode, ali i izgradnja dodatnog tunela koji bi omogućio brži protok vode u more.

- Hrvatske vode su po informacijama koje imam u postupku studije utjecaja na okoliš za tunel Birina, to bi bio tunel dužine 3,8 kilometara i protoka 60 kubnih metara po sekundi - dodao je Marević.

Vinogradari kažu da takvu količinu padaline u ovo doba godine ne pamte. Ističu da će šteta znatno smanjiti prihode, nekima nažalost jedine.

B.K.