Dokumentarni film “Modra”: Koliko industrija ugrožava “morski život”?

Godinama se vode polemike oko toga je li teškoj industriji mjesto pored mora. Primjer Kvarnera dati će najbolji odgovor.

More je kolijevka života na Zemlji. Morska voda krijepi ljudsko tijelo, osnažuje i liječi. Voda prekriva 71% površine planeta Zemlje, od čega 95% čini upravo morska voda. Što je to onda što navodi čovjeka da ne brine više o budućnosti mora i o očuvanju života u njemu? Pitanja su kojima se bavi dokumentarni film Modra, redateljica Jelene Ternovec i Morane Ikić Komljenović.

Njihova ljubav prema “plavoj površini” traje od djetinjstva, more ih je othranilo, more im je pružilo svu radost djetinjstva. Otuda i redateljska motivacija za ovaj dokumentarni film čiji je cilj povratiti kod publike onaj dječji, neiskvareni i nostalgični pogled na more, ali i probuditi suodgovornost za budućnost našeg Jadrana.

Okosnica dokumentarca je problematika izgradnje LNG terminala u Omišlju na otoku Krku, njegov utjecaj na arheološko nalazište Fulfinum Mirine i na lokalno stanovništvo. MODRA ne istražuje faktografiju slučaja, već korelaciju ljudskog iskustva i razvoja industrije.

Osim plutajućeg LNG terminala, film se dotiče razvoja i propasti koksare u Bakru, industrijske zone u Rijeci i kupališta na Delti te neprežaljenog Gradskog kupališta.

Film je nastao u produkciji Fade In za Hrvatsku radioteleviziju, a potpisuju ga autorice Jelena Ternovec i Morana Ikić Komljenović. Direktor fotografije je Jasenko Rasol, autor glazbe Marin Alvir i Marinada, producentice Sabina Krešić i Morana Ikić Komljenović.

Možete ga pogledati večeras u 20.10 na HTV1.

K.B.