Dojurio u bolnicu s hobotnicom koja se zaglavila na nesretnom mjestu

Da nešto nije u redu, čovjek je shvatio nakon što je počeo povraćati nedugo nakon objeda.

Svi znamo taj osjećaj knedle u grlu, ali jednog je 55-godišnjeg muškarca iz Singapura zadesilo nešto puno gore. Njemu se na putu prema želucu zaglavila - hobotnica!

Da nešto nije u redu, gospodin je shvatio nakon što je počeo povraćati nedugo nakon objeda, a kada su se usto pojavili i problemi s gutanjem, odjurio je u bolnicu Tan Tock Seng, gdje su liječnici nakon CT-a utvrdili da mu je u probavnom traktu zapela hobotnica.

Liječnici su potom izvršili gastrointestinalni pregled pomoću savitljive cjevčice, koji je precizno prikazao pipke hobotnice kako se nalaze koji centimetar od granice jednjaka i želuca.

Nakon što su prvi pokušaji izvlačenja uljeza bili neuspješni, doktori su se dosjetili kako bi mogli provući endoskop pored hobotnice u želudac i zatim ga okrenuli unatrag.

Ideja se ubrzo pokaza kao sjajno rješenje jer su zatim uspjeli pomoću pincete uhvatiti glavu hobotnice i izvadili je iz pacijenta.

Muškarac se ubrzo oporavio te je samo dva dana kasnije otpušten iz bolnice.

- Kod pacijenta je utvrđen akutni početak disfagije nakon obroka koji je uključivao hobotnicu. Izvedena je tomografija koja je otkrila dilataciju jednjaka s opstrukcijom hipergustom masom.

Izvršena ezofagogastroduodenoskopija pokazala je hobotnicu koja se smjestila u distalnom dijelu jednjaka pet centimetara od kardioezofagealnog spoja - opisano je u medicinskom časopisu namijenjenom za kliničku gastroenterologiju i hepatologiju, a u kojem je u nastavku istaknuto i ovo:

"Gutanje stranog tijela i impakcija bolusa hrane česti su problemi s kojima se susrećemo u endoskopskoj praksi. Ukupno 80% do 90% unesenih bolusa hrane prolazi spontano, 10% do 20% zahtijeva endoskopsko liječenje, a manje od 1% zahtijeva operaciju.

Takozvana push tehnika primarna je metoda koja se preporučuje uz visoku stopu uspjeha", rečeno je, prenosi Net.hr.

A.B.