Dodjelom nagrada u Hvaru završio 26. Međunarodni festival Prix Marulić

Svečanom dodjelom nagrada u gradu Hvaru, u srijedu je završio 26. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radio-drame "PRIX MARULIĆ", a ove se godine predstavilo 44 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 22 zemlje i 29 nacionalnih i nezavisnih produkcijskih kuća.

Nagrada Grand Prix Marulić dodjeljuje se u tri kategorije - kategoriji kratke forme, dokumentarnoj kategoriji i u kategoriji drame.

Međunarodni ocjenjivački sud pod predsjedanjem uglednih radiofoničara Soile Valkama (Finska) i Jean-Claude Kuner (Njemačka) nakon odslušanih emisija donio je odluku da Grand Prix Marulić odlazi u Dansku, Portugal i Švicarsku, piše HRT.

U kategoriji kratke forme Grand Prix Marulić osvojila je kratka radio forma Lilitina lista autorice i redateljice Sofie Saldahne (1975.-2022.) iz Portugala.

Prix Marulić za drugo mjesto osvojila je kratka radio forma Rezonancija autorice Edite Puskunigyt iz Litve, a Prix Marulić za treće mjesto osvojila je kratka radio forma Zbogom gravitaciji autora Wernera Cea iz Njemačke.

U dokumentarnoj kategoriji Grand Prix Marulić osvojila je dokumentarna radio drama U obliku srca nezavisne autorice i producentice Nanne Hauge Kristensen iz Danske.

Prix Marulić za drugo mjesto osvojila je dokumentarna radio drama Ugašena svjetla: pozivajući signali" autorice i redateljice Cicely Fell iz Falling Tree Productions, Velika Britanija. Prix Marulić za treće mjesto osvojila je dokumentarna radio drama Povratak u gnijezdo nezavisne autorice, producentice i redateljice Laure Romero iz Španjolske

U kategoriji drame Grand Prix Marulić za radio dramu osvojila je radio drama Zamišljena maska autora Wolframa Hoella i redatelja Ulricha Bassengea iz Švicarske.

Prix Marulić za drugo mjesto osvojila je radio drama Policija autora Björna SC Deignera koju je režirala Luise Voigt, a producirao Deutschlandfunk Kultur iz Njemačke.

Prix Marulić za treće mjesto osvojila je radio drama Marconi i ja autorice, redateljice i producentice Zoë Comyns iz Irske.

Ambijentalni međunarodni festival igrane i dokumentarne radio-drame "PRIX MARULIĆ" se pod sloganom Starim tekstovima u pohode održava od 1997. u autentičnim prostorima grada Hvara, a ove se godine odvijao od 25. do 31. svibnja.

A.B.