Dodatno pojasnili projekt obnove hvarske Pjace

HVAR – Potaknuta kritikama koje se šire društvenim mrežama na račun obnove glavnog hvarskog trga, gradska uprava ponudila je detaljnije informacije o navedenom projektu.

Ističu kako posljednje dvije godine aktivno i temeljito rade na tri povezana infrastrukturna projekta koji bi u narednim godinama trebali infrastrukturno povezati područje od samog ulaza u grad, duž državne ceste (DC116), preko Dolca i Pjace do Arsenala. Izvođenje navedenih radova zahtijevat će, kažu, demontažu kamena s hvarske Pjace budući da bi se ispod iste, nakon arheoloških istraživanja, trebao smjestiti cijeli jedan ”infrastrukturni grad”.

Foto: Grad Hvar

Posebno naglašavaju da će svaki valjani demontirani kamen s trga biti adekvatno skladišten i vraćen na hvarsku Pjacu.

No izvjesno je, tvrde, da dobar dio demontiranog kamena više neće biti upotrebljiv, a potrebno će biti ukloniti i asfalt sjeverno od katedrale, kao i neadekvatne kamene ploče na sjevernom dijelu Pjace (ispod postojećih ugostiteljskih objekata, ljekarne i dr.).

– Svim projektima pristupamo stručno i temeljito, a naročito uređenju glavnog gradskog trga, najznačajnijeg javnog prostora u našem gradu! Upravo je iz tog razloga postavljen uzorak kako bi na vrijeme zajednički donijeli odluku o vrsti kamena koja će biti postavljena na dijelovima Pjace gdje neće biti moguće koristiti postojeći kamen. Također, uzorak nije isto vidjeti u skladištu i direktno, na Pjaci uklopljen s postojećim kamenom. Uzorak nije postavljen na adekvatnu podlogu, kao ni na pravu projektiranu visinu koju uvjetuju padovi zbog oborinske odvodnje te će, kada za to dođe vrijeme, biti demontiran – poručili su iz hvarske gradske uprave.

Također pozivaju sve građane koji imaju bilo kakva pitanja i nedoumice oko ovog projekta da se izravno obrate gradonačelniku i nadležnim službama koji će rado odgovoriti na sva postavljena pitanja vezana uz obnovu Pjace.

J.K.