DOBRE VIJESTI! U postavljenim kolektorima pronađena mala živa periska

OMIŠ – U kolektorima koje je Javna ustanova „More i krš“  postavila u Maloj luci kod Omiša, na dubini od 6 metara pronađena je jedna ŽIVA periska! Periska je veličine 2 cm i obzirom na njenu veličinu, trenutno ne možemo sa sigurnošću reći je li riječ o Pinni nobilis ili Pinni rudis, javlja Gorgonija.

Periska se trenutno nalazi u cirkulacijskom bazenu u Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu a kad se izvade i ostali kolektori periska će otputovati na brigu u Aquarium Pula do njenog povratka u sigurno prirodno okruženje.

Foto: Jelena Kurtović Mrčelić

Inače, u lipnju 2020. su postavljeni kolektori mlađi na tri lokacije ušća: kod vaterpolo igrališta u blizini gradske luke na dubini od 2 m, kod oznake za plić na ulazu u Omiš na dubinama od 2, 4 i 6 m, te u Maloj Luci na dubinama od 2, 4, 6, 8 i 10 m. Postavljanje kolektora su obavili Jelena Kurtović Mrčelić iz More i krš, Josip Boban iz Prirodoslovnog muzeja Split i Fedra Dokoza iz Udruge Sunce uz logističku potporu Ronilačkog centra Calypso iz Omiša.

Javna ustanova je također razvila aplikaciju „Jeste li vidjeli?“ putem koje posjetitelji i stanovništvo Splitsko-dalmatinske županije mogu dojaviti nalaz indikatorskih vrsta pa tako i plemenite periske. Aplikacija je jako jednostavna i može se koristiti putem poveznice koja se nalazi OVDJE.

Jelena Kurtović Mrčelić

PROČITAJTE JOŠ:

NOVA NADA ZA PERISKU Obnova populacije kroz program “Cascade”
NISU SVE UGINULE Evidentirane tri preživjele periske u lučici Podgora
S aplikacijom “Jeste li vidjeli”, lakše do praćenja preostalih jedinki ugroženih vrsta