DOBRE VIJESTI Periske u rovinjskom akvatoriju su žive i zdrave

ROVINJ – Pozitivne vijesti stižu nam iz rovinjskog akvatorija, gdje su stručnjaci koji rade na projektu revitalizacije ovog zaštićenog školjkaša, pronašli žive i zdrave periske.

Iz rovinjskog Centra za istraživanje mora izvijestili su javnost kako su dr. sc. Andrej Jaklin i suradnici nedavno, tijekom provjere stanja dviju živih periski – Fuma i Fumica, u rovinjskom akvatoriju uočili da su oba školjkaša živa te da su čak narasla za 2 centimetra.

Foto: IRB Centar za istraživanje mora/Facebook
Foto: IRB Centar za istraživanje mora/Facebook

No nije to jedina sjajna vijest. Dodatnom provjerom obližnjeg kolektora pronađene su 2 mlade periske koje su odmah prema protokolu prenesene u Aquarium Pula.

Masovni pomori plemenite periske u Sredozemlju započeli su 2016., a u Jadranskom moru ih bilježimo od 2019. godine. Smrtnost je na mnogim lokacijama i do 100%, a zbog dramatičnog pada populacije periska je za samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj. U svrhu očuvanja ovog mediteranskog endema, od 2020. godine u provedbi je projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ koji na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U provedbi projekta uključeni su nacionalni znanstveni i stručni kapaciteti kroz sudjelovanje 23 partnera iz tri regije – sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana.

K.B.