DOBRA PRILIKA Pokažite svoju kreativnost o morskoj tematici i osvojite 10 tisuća eura

Europski pomorski odbor (EMB) raspisao je natječaj u kojem nude 10 tisuća eura za najbolji umjetnički rad na temu podizanja svijesti o važnosti očuvanja mora. Natječaj se provodi u sklopu programa EMBracing the Ocean, a prijave radova zaprimaju se do 21. veljače 2022. godine.

Oceani pokrivaju 70% Zemljine površine i čine 95% biosfere te su neophodni za održavanje života na našem planetu. Oceani imaju veliku ulogu u reguliranju globalnih klimatskih sustava jer apsorbiraju jednu trećinu CO2 iz atmosfere, ali i većinu Zemljine suvišne topline. Pružaju potencijal za ogroman izvor obnovljive energije, zaštitu obale, rekreaciju i kulturnu dobrobit, a ne zaboravimo i da su važan izvor hrane i lijekova.

No da bi ljudi u svemu gore navedenom mogli uživati, ali i osigurati isto generacijama koje dolaze, morski ekosustav mora biti zdrav i otporan. Nažalost, oceani su prvi na udaru galopirajućih klimatskih promjena, zbog čega je više nego ikad nužno iskoristiti sve dostupne kanale putem kojih će se podizati razina svijesti o potrebi očuvanja velikog plavetnila.

Jedan od takvih kanala je i ovaj natječaj u sklopu kojeg je EMB osigurao bespovratna sredstva u iznosu od 10.000 eura za dva nagrađena umjetnička djela iz bilo koje kreativne discipline, uključujući kreativne komunikacije, vizualne umjetnosti, književne umjetnosti, izvedbene umjetnosti i instalacijske umjetnosti.

Rad bi se trebao usredotočiti na bilo koju temu znanosti o oceanu relevantnu za održivi razvoj, uključujući, ali ne ograničavajući se na one obuhvaćene radom EMB-a o morskoj znanstvenoj politici, i/ili širim aktivnostima u okviru Desetljeća oceana. Rad bi trebao imati za cilj podizanje društvene svijesti o odabranoj temi te potaknuti promjenu ponašanja za održivu budućnost.

Natječaj je otvoren do 21. veljače 2022. godine, a detalje možete pronaći OVDJE.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

TIHI OCEAN Golemo morsko prostranstvo, toliko veliko da duž njega stane pet Mjeseca!