Dobitnik Plave vrpce Vjesnika spasio je mladića iz smrznute rijeke: “Još nisam svjestan što sam napravio”

Svečana dodjela nagrade Plava vrpca Vjesnika održala se u Opatiji, dodjeljuje se pomorcima za spašavanje na moru. Ovogodišnji dobitnik Plave vrpce u pojedinačnoj konkurenciji je pomorac Marko Rakuljić iz Krila Jesenice. U travnju ove godine spasio je od utapanja mladića iz hladne rijeke u gradu Arnhemu u Nizozemskoj.

Tog oblačnog nizozemskog dana Marko je uskočio u četiri stupnja Celzijevih hladnu, mutnu rijeku. Iskusni pomorac iz mjesta slavnih brodara dobro je znao što mora napraviti.

– U tom momentu je bilo – poduzmi nešto. Reakcija. Skoči, izvadi čovjeka van. Poslije, tek kada je adrenalin u meni odradio, i dan danas koliko je prošlo od toga, 6-7 mjeseca – ne znam što sam napravio. Možda još nisam svjestan, ne znam – prisjeća se za HTV Marko Rakuljić, dobitnik Plave vrpce Vjesnika.

Napravio je veliko djelo. Policajci i vatrogasci ništa nisu mogli, ili nisu znali.

– To je zaista podvig, što je napravio. Skočiti u hladnu rijeku, struje, niska temperatura, treba imati petlje za to – rekao je Zvonimir Grubiša, Krilo Jesenice.

– To ne može svatko napraviti, to mora biti osoba koja zna, koja je jaka, i koja ima volju i želju da pomogne – nabraja Arsen Ercegović, Krilo Jesenice.

Kao svi Kriljani, Marko dobro poznaje i blago i okrutno lice nepredvidiva mora. Iz rijeke spasiti nekoga – još je teže.

– Napravio je velik podvig i hvala mu lijepo, proslavio nas je sve u mjestu Krilo Jesenice – kaže Ivica Marasović Jerkić, Krilo Jesenice.

– Marko je odličan momak iz poštene familije, mornar cijeli život. Njegova djela pokazuju tko je i što je – rekao je Frane Ercegović, Krilo Jesenice.

Plava vrpca Vjesnika Marku puno znači.

– Donio sam je u centar svijeta, kako mi kažemo za naše malo mjesto. Za oca koji je četiri puta spašavao ljude u Jadranu. Ja se nadam da je na ponos cijelom mjestu – rekao je Marko Rakuljić, dobitnik Plave vrpce Vjesnika.

Zaslužio je Marko nagradu. Zbog njegove hrabrosti, jedan čovjek danas – živi.

Tatjana Lisičin/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

PROČITAJTE JOŠ:

Marko Rakuljić iz Krila Jesenice dobitnik Plave vrpce Vjesnika – Spasio mladića iz hladne rijeke