Do kraja godine trebali bi biti gotovi radovi na dogradnji luke Baška

BAŠKA – S ciljem informiranja javnosti o tijeku i dinamici radova na projektu koji se financira iz Europskih fondova, sudionici projekta dogradnje luke Baška javnosti su predstavili dosadašnji tijek i dinamiku preostalih radova ulaganja koja će po svom okončanju značajno doprinijeti rastu i razvoju ove jake turističke destinacije.

V.d. Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert podsjetio je kako su građevinski radovi oko dogradnje luke Baška podijeljeni u dvije faze, unutar kojih je planirana izgradnja funkcionalne lučke infrastrukture spojene na elektroenergetsku mrežu, i to dogradnjom primarnog lukobrana – Vele rive za 50,55 metara, te produljenjem sekundarnog lukobrana (Male rive) za 105 metara.

Foto: ŽLU Krk

Predstavnici investitora istaknuli su da će se dogradnjom bašćanske luke osigurati značajno bolja zaštita lučkog akvatorija te omogućiti odgovarajući privez i sigurnost za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi. Napomenuli su i da će se osiguravanjem propusnosti sekundarnog lukobrana značajno pridonijeti kvaliteti mora unutar lučkog područja.

Lajnert je pri tom naveo i da se, osim ulaganja u bašćansku luku, u okrilju ŽLU-a Krk intenzivno radi i na brojnim drugim investicijama u otočne luke.

Općinski načelnik Toni Juranić podsjetio je da će svojevrsno “zaokruženje” lučkih ulaganja predstavljati ambiciozno osmišljeni arhitektonski projekt uređenja obalnog pojasa Baške duž cijele Palade – od zgrade Općine s jedne pa do križanja te obalne šetnice i ulice Emila Gesitlicha s njene druge strane.

Zamjenik župana Vojko Braut napomenuo je pak da se na području cijele PGŽ već godinama značajna sredstva ulažu u lučku i obalnu infrastrukturu, ukazavši da je u posljednjim godinama, što kroz uspješno korištenje bespovratnih EU sredstava, što kroz uporabu novca kojeg županija namiče koncesioniranjem pomorskog dobra ili prihodima svojih lučkih uprava, u lučku infrastrukturu uloženo oko 400 milijuna kuna.

Očekivani rok završetka radova u luci Baška je kraj 2022. godine nakon čega slijedi tehnički pregled i ishodovanje uporabne dozvole.

K.B.