Do 2040. svaki metar obale prekrivat će 50 kilograma plastike

Zabrinjavajući podaci izneseni su u najnovijem izvješću UN-ovog Programa za okoliš, koji ukazuju na rastuću prijetnju plastičnog otpada svim ekosustavima što bi moglo ostaviti stravične posljedice na ljudsko zdravlje, gospodarstvo, biološku raznolikost i klimu.

Izvješće je objavljeno svega 10 dana prije, za mnoge, ključne UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja će se održati u škotskom Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog. U njemu se, između ostalog, navodi kako recikliranje ne osigurava izlazak iz plastične krize, a alternativna rješenja poput biorazgradive plastike jednako prijete okolišu poput konvencionalne plastike.

Foto: Klara Ljubenko / Ilustracija

Plastika čini 85 posto ukupnog morskog otpada, a do 2040. godine količina plastičnog otpada će se utrostručiti, čime će se u oceane svake godine ispustiti od 23-37 milijuna tona otpada, što znači da će metar morske obale prekrivati oko 50 kilograma plastike.

Osim što zagušuje morski ekosustav i ubija morske životinje, plastični otpad izravno ugrožava ljudsko zdravlje jer konzumacijom morskih plodova, pa čak i morske soli, u organizam unosimo ostatke mikroplastike koja utječe na hormonalne promjene, poremećaje u razvoju, reproduktivne abnormalnosti, a povećava se i rizik pojave kancerogenih bolesti.

Foto: Greenpeace

Spominje se i utjecaj plastičnog otpada na gospodarstvo jer ono utječe na turizam, ribarstvo i akvakulturu. Prema podacima iz 2018. godine, troškovi uklanjanja plastičnog otpada iz mora i s morske obale na globalnoj razini stajali su između 6 i 19 milijardi dolara. Do 2040. ta brojka mogla bi se popeti do nevjerojatnih 100 milijardi dolara, što bi pak moglo dovesti do stvaranja ilegalnih odlagališta otpada.

Jedno od rješenja je ulaganje u učinkovitije sustave monitoringa plastičnog otpada od izvora do zbrinjavanja te široka primena načela kružnog gospodarstva i pronalaženje alternative za plastične proizvode.

Ovo UN-ovo Izvješće poslužit će kao podloga za rasprave na UN-ovoj Skupštini za okoliš 2022. godine, na kojoj bi se trebalo odlučiti o daljnjem načinu rješavanja ovog problema.

K.B.