Do 2030-ih čak 800.000 pomoraca prolazit će dodatnu obuku za brodove s nultim emisijama

U sklopu novog projekta obuke, pomorci će se pripremati za brodove s nultim ili gotovo nultim emisijama štetnih plinova, budući da se procjenjuje da će do sredine idućeg desetljeća, odnosno 2030-ih, čak do 800.000 pomoraca trebati dodatnu obuku za rukovanje gorivima s nultom emisijom ugljikovih spojeva.

Projekt je najavljen na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (UN Climate Change Conference – COP 28), koja se od 30. studenog do 12. prosinca održavala u Dubaiju (UAE), piše ShippingTelegraph, prenosi Pomorstvo.info.

Klasifikacijsko društvo Lloyd’s Register i World Maritime University (WMU) planiraju razviti dva paketa obuke: jedan za sve pomorce, bez obzira na njihovo zvanje, i drugi za više časnike, kao i priručnik za predavače u institucijama za obuku pomoraca.

Okvir obuke, koju financira Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i zaklada Lloyd’s Register, osigurat će pomorcima vještine potrebne za dekarbonizaciju, ali i pružiti smjernice za predavače i cijelu industriju.

Kada se razvije, okvir Baseline Training Framework for Seafarers in Decarbonization prvo će se testirati u Aziji kroz program kojeg provodi WMU, uz potporu azijskog IMO Maritime Technology Cooperation Centre (MTCC) i drugih partnera. Cilj je zatim proširiti testiranje na sve uspostavljene MTCC-ove i druge odgovarajuće organizacije. Vremenski okvir za izradu materijala za obuku je do sredine 2025. godine.

Potreba za obukom i osposobljavanjem pomoraca identificirana je kao jedna od sljedećih aktivnosti, nakon što je IMO razvio tematski projekt za pomoć institucijama za pomorsko obrazovanje i obuku (Maritime Education and Training – MET) u Aziji, posebno u zemljama iz kojih dolazi najveći broj pomoraca. Cilj je bio razviti posebnu obuku o energetskoj učinkovitosti za pomorce, prenosi Pomorstvo.info.

I.B.