Djevojčica sa Silbe piše, crta i osvaja nagrade

Jedanaestogodišnja Sara osvojila je prvo mjesto na međunarodnom mjesečnom natjecanju u pisanju. Provodi ga kreativna agencija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, specijalizirana za pisani sadržaj za internetske stranice. Sara živi na Silbi pa ju je ekipa HRT-a odlučila bolje upoznati.

Marija Lovren, Sarina razrednica, za svoju učenicu ima samo riječi hvale:

– Sara spada u darovitu skupinu djece i svestrana je, izvrsna na raznim poljima i koji god zadatak dobije, izvršit će ga vrlo temeljito i odgovorno. Uspjela je spojiti svoju primarnu ljubav crtanje s kreativnim pisanjem i tako je nastala njena “Priča o vratima”, za koju je napravila i vlastite ilustracije.

I pobijedila je, uz preporuku ocjenjivačkog suda da svakako nastavi pisati. Nije joj prvi put da se natječe, njezin je rad zapažen i u sklopu manifestacije “Noć knjige”. Za nagradni natječaj pod nazivom “I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom” za učenike osnovnih i srednjih škola, Sara je izradila ilustraciju za zbirku Vesne Parun “Koralj vraćen moru”.

– Pišem i slikam da bih mogla izraziti svoje osjećaje i da bih neke druge ljude potaknula da isto to rade – kaže Sara.

Za srednju školu, znala je, kaže, još od prvog razreda kamo će ići – ide u Primjenjenu umjetnost i to se neće promjeniti, nada se. Razmišljala je i o daljnjoj budućnosti – želi imati mali dućan gdje će prodavati svoje radove, možda čak i robu, otkriva nam.

Školovanje na otocima je posebno. Razredi su manji pa se profesori mogu baviti učenicima pojedinačno.

Sara je počela crtati s dvije i pol godine, kaže njezina majka Ivana Vukušić.

– Voli sve probati, sve znati, voli nove stvari. Meni je važno, kao i svakom roditelju, da ona bude sretna i ispunjena, da voli ono što radi i da uživa u tome, ističe majka Ivana.

Saru zanima i glazba, no najradije je ipak vani, po mogućnosti uz more.

More joj, kaže, daje inspiraciju. Voli njegove boje, voli ga crtati, i naravno, voli se kupati u moru.

Nije teško pretpostaviti da ćemo za ovu talentiranu mladu damu još čuti.

Ana Marušić/More/HRT