Dječji tjedan obilježava se u Dubrovniku, Zadru, Poreču i Puli

Tradicionalna manifestacija Dječji tjedan održava se diljem Hrvatske pod motom "Ljubav djeci prije svega" i to od 3. pa sve do nedjelje 9. listopada. Dječji tjedan uvijek se obilježava u prvom punom tjednu listopada. Tom prigodom gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica primili su u Velikoj vijećnici predstavnike Društva naša djeca Dubrovnik i Dječjeg gradskog vijeća.

Gradska uprava posebnu pozornost posvećuje upravo djeci i onim najmlađima. Fokus djelovanja usmjeren je na realizaciju projekata i sadržaja (parkova, igrališta) primjerenim i uređenim za mlade naraštaje. Grad Dubrovnik teži stvaranju jedne kvalitetne sredine koja će djeci omogućiti lijepo, sigurno i sretno odrastanje.

Ovogodišnje obilježavanje Dječjeg tjedna posvećeno je igri i zajedničkoj aktivnosti pod nazivom "Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči! a sve u svrhu podizanja opće svijesti o važnosti,  položaju i afirmiranju djece u lokalnoj zajednici i društvu, piše DubrovnikPortal.

Gradska knjižnica u Zadru je također puna događanja za vrijeme Dječjeg tjedna, od organiziranja Lego dana gdje će djeca pokazati svoju kreativnost u slaganju kockica i svojim radovima ukrasiti Dječji odjel, preko posjeta Knjižnici učenika prvašića iz Ploča uz kreativnu radionicu, pa sve do čitanja poezije i izrađivanja panoa s motivima ljubavi i prijateljstva.

Dječji tjedan donijet će razne aktivnosti i za porečke mališane. Održat će se tradicionalni posjet gradonačelnika svim porečkim prvašićima uz poklon za učiteljice te prigodne majice za sve. U srijedu, 5. listopada više od 420 djece i to učenika prvih razreda svih porečkih osnovnih škola i djeca u dobi 5 i 6 godina iz svih dječjih vrtića, u kazališnoj će dvorani pogledati novu predstavu „Cvrčak i mrav“ pulskog Teatra Naranča, svaka u trajanju oko pola sata, koja je poklon Grada Poreča-Parenzo djeci za ovaj tjedan.

Školarce u Poreču čekaju brojna događanja poput izleta, koncerta na otvorenom, upoznavanja sa knjižnicom, tržnicom i drugim javnim, potom pripremanjem prigodnih zdravih jesenskih jela, ali i razgovorom i upoznavanjem s dječjim pravima, pisanjem pisama, porukama podrške i prijateljstva, crtanjem i druženjem…

Foto: Grad Poreč

Za Pulske mališane aktivnosti se održavaju pod zajedničkim nazivom Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči!

Dječji se tjedan obilježava u organizaciji Saveza društava "Naša djeca", ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem redovito se uključuju u aktivnosti obilježavanja Dječjeg tjedna pa tako i Dječja knjižnica, gdje će se i ove godine održati raznovrstan program namijenjen najmlađim članovima.

Cilj manifestacije, čiji je višegodišnji moto Ljubav djeci prije svega, je promicanje dječjih prava na različitim razinama, usmjeravanje pozornosti javnosti prema pravima i potrebama djece, kao i usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, kao i poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom te i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

I.G.