Djeca na ljetovanju u Jablancu pomogla u izradi kuglica za čišćenje mora: "Djeluju poput probiotika!"

JABLANAC - Protekla dva vikenda okupljena su djeca na ljetovanju u Jablancu pomogla odraslima u izradi glinenih kuglica s efektivnim mikroorganizmima, tzv. EM kugli.

- Ove kugle stvaraju prirodnu zaštitu mora od zagađenja. Naše druženje je bilo iznimno zabavno iskustvo, ispunjeno zajedništvom svih naših dječjih grupica različitih uzrasta i puuuno zezancije. Cijela radionica bila je ispunjena iskrenom predanošću očuvanju čistoće našeg voljenog mora. Ovi mali ekolozi istinski su oduševili prolaznike koji su znatiželjno zavirivali u naš kutak! I obavezno moram spomenuti divne roditelje koji su nas bodrili cijeli dan obasipajući nas osvježavajućim nagradama poput sočnih lubenica i hladnih napitaka. Posebna zahvala ide našem lokalnom majstoru Oskaru, koji nam je ustupio na korištenje terasu u hladu, na obali mora tako da je i kupanje bio sastavni dio našeg druženja. Njihov doprinos dodao je poseban gušt našem događaju i povezao našu zajednicu na najljepši mogući način - priča nam Ana Borović.

Sada se možda pitate što su točno EM kugle?

- Pa, dopustite mi da kratko objasnim ovaj neobičan koncept. Iako, vjerujem da su ga neki od vas već upoznali u prijašnjim objavama portala morski.hr. EM kugle volim opisivati kao probiotik koje dodajemo u more. Ove inovativne kugle sastoje se od mješavine korisnih mikroorganizama, poput bakterija i kvasaca, u koje namočimo glinu i sve zajedno pretvaramo u blatnu masu. Potom uz dodatak bokashij smjese, suhe komponente mikroorganizama nalik piljevini, sve dobro umijesimo i dlanovima formiramo kugle. Veliko finale je njihovo bacanje u more, otprilike 3 tjedna nakon izrade i njihove potpune fermentacije. Naši mikroorganizmi su oni famozni razlagači na kraju hranidbenog lanca o kojima smo svi učili u školi. Djeluju tako da razgrađuju organske tvari i pomažu moru da se oporavi od zagađenja uzrokovanog povećanim brojem aktivnim kućanstvima ljeti ali i prekomjernom upotrebom snažnih sredstava za čišćenje. Osim što ubiju sve štetne bakterije na našem našem toaletu, ti snažni dezinficijensi ubiju i sve bakterije s kojima dođu doticaj, pa tako i one dobre bakterije u moru koje su važan dio eko sustava. Baš poput probiotika. Upravo zbog toga volim naše kugle nazivati probiotikom koji pomaže moru da vrati prirodnu ravnotežu nakon sezonske invazije turista - pojašnjava Borović.

Kako je uopće došlo do ove inicijative?  

- Oduvijek sam slobodno vrijeme provodila u raznim ekološkim akcijama uz koje sam upoznala različite dijelove svijeta. Na ponekim avanturama zadržala sam se i više godina, tako sam primjerice u amazonskoj prašumi provela pune tri godine. Po povratku u Hrvatsku radim kao nastavnik biologije. Želja mi je probuditi ekološku osviještenost naše nacije u svim područjima i zanimanjima. Nisu li baš naši budući odvjetnici, političari, trgovci i obrtnici upravo oni kojima sada, dok su djeca, ovakve akcije formiraju buduće poslovanje i naše živote - poručuje.  

- Koncept EM kugli upoznala sam upravo kroz rad školi. Ovaj projekt već šest godina uspješno provodi OŠ Ivana Rabljanina na Rabu, a svake godine pridružuje im se sve više priobalnih škola. Potaknuta primjerom dobre prakse, želja mi je bila provesti sličnu aktivnost i u našem malom mjestu Jablancu. Prvi korak bio je pribaviti potreban materijal koji je svojom donacijom osigurao kulinarski institut Kul IN smješten u novootvorenom hotelu Ablana. Mikroorganizme je pripremio gospodin Nedjeljko Jovanović iz tvrtke Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka. Ovim putem zahvaljujem našim suradnicima na velikoj podršci. Pokretanje inicijative i organizaciju provela je moja malenkost. Dopustite da se i ja kratko predstavim. Moje ime je Ana Borović, učiteljica prirode i biologije, te osnivač tvrtke Mayantu čije je poslovanje usko povezano s pružanjem podrške lokalnim zajednicama u očuvanju ekosustava. I za kraj, provedbu radionice možemo zahvaliti našoj divnoj djeci i njihovim roditeljima! Bez njihove suradnje projekt ne bi ni postojao - kaže nam ova učiteljica.

I.B.