Divlje životinje haraju hrvatskim otocima: "U večernjim izlascima traže hranu, a zbog suše piju iz bazena"

OSOR - U kultnom gradiću umjetnosti i Osorskih glazbenih večeri umjesto gledatelja stigli su nepozvani gosti – jeleni.

- Mi smo ih svake večeri znali čuti ovdje u Osoru i svi smo se dali u taj foto safari. Očekivali smo ih, znali smo tu dežurati s kamerama iz večernjih izlazaka - rekao je Igor Štimac.

Divljač, kažu, u svojim večernjim izlascima nije pravila nered, već tražila hranu. Iz Hrvatskog lovačkog saveza kažu da je problem suša i nedostatak vode. Zato je prije tjedan dana Dnevnik Nove TV izvještavao o mljetskim kozama koje se bućkaju u bazenu.

- Problem je suše, problem je nedostatka vode i divljač se približava naseljima u potrazi za vodom, a ljudi očito imaju borbu s njima jer rade štetu - rekao je Ivica Budor iz Hrvatskog lovačkog saveza.

Štetu podivljale koze rade i na otoku Unije kod Lošinja. Situacija je, kaže dopredsjednik mjesnog odbora Žarko Mrkobrada, eskalirala posljednje dvije godine jer se broj koza popeo na tristotinjak.

- Ulaze u selo, rade nered, jedu, uništavaju suhozide, uništavaju imovinu -  rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Matei Ćorić.

Obratili su se svim institucijama, od Ministarstva poljoprivrede do Državnog inspektorata.

- I tu je krenula naša prepiska od nekoliko mjeseci gdje smo kontaktirali i Prijatelje životinja i poljoprivredne zadruge i lovačke saveze da se konzultiramo na koji način to možemo riješiti - rekao je Mrkobrada.

Na jesen bi s trebao, kaže, organizirati odstrel podivljalih koza koje se kreću otokom i za sobom ostavljaju nered.

D.G.