Divlje svinje okupirale Kaštela - stanovnici u strahu!

KAŠTELA - Divlje su svinje najopasnije kada imaju podmladak, a uz cestu kod Kaštela je uočeno upravo krdo koje se sastojalo od dvije ženke i mnogo mladih svinja.

Stanovnici Kaštela djecu se ovih dana boje pustiti vani iz svojih domova i to iz razloga koji je prilično bizaran, i nikako bezopasan. Naime, stanovnici Kaštel Sućurca suočavaju se oči u oči s divljim svinjama koje bez straha lutaju u urbanom dijelu mjesta i to čak usred bijela dana, a često ih vide i u svojim dvorištima. Zamislite da jedan dan svoju djecu krenete pozvati na ručak, no prilikom izlaska na dvorište u istome nedaleko od djece uočite divlje svinje. Upravo se ovo dogodilo jednom zaprepaštenom građaninu koji je nakon ovog iskustva vjerojatno još uvijek u šoku.

Stručnjaci tvrde da je moguće da su se ove divlje svinje preselile iz svojih prirodnih staništa zbog gubitka prostora ili tražeći hranu. S obzirom na to da se ovo događa u gusto naseljenom urbanom području, zabrinutost među stanovnicima raste, piše Dalmacija danas.

Kuda idu divlje svinje?

Ovo je zaista pitanje za zapitati se. Kuda idu i koliko namjeravaju ostati te što je najbolje rješenje za cijelu situaciju koja za građane svakako nije ugodna?

- Divlje svinje, slobodno se šeću našim ulicama usred dana. To nije bio izolirani slučaj, postalo je svakodnevno. Djecu se bojimo pustiti vani, a ni sami se ne osjećamo sigurno. Neću ni govoriti da su nam dvorišta izrovana i uništena - očajan je jedan stanovnik Kaštela.

Obaviještene su i lokalne vlasti te nadležne institucije, no sve je uzalud jer divlje se svinje i dalje bezbrižno šeću Kaštelima. Policija kaže kako ovdje nema nadležnosti pa su o svemu obavijestili lovačko društvo i lovnog inspektora koji su izjavili kako je prema Zakonu zabranjeno loviti na javnim cestama i površinama te na građevinskom području.

I što onda učiniti?

Jasno je da se divljač ovdje pojavila na području na kojem je se ne može loviti pa nije jasno kakva je sad procedura i kako zaštititi građane?

- Zakonom o lovstvu propisano je donošenje Programa zaštite divljači za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta kao što su gradovi i naselja, kako bi se slučajevi pojave divljači riješili na najprihvatljiviji i najbrži mogući način i omogućilo zakonsko opravdano uklanjanje ili istjerivanje divljač, kaže Mate Budimir, tajnik Lovačkog saveza SDŽ.

No i tu postoji jedan problem, Kaštela naime takav Program nisu pokrenula i time ne ostvaruju zakonsko pravo na uklanjanje divljači koja naokolo tumara.

Rješenje će tako izgleda biti podjela repelenta građanima u okolici čijih kuća su divlje svinje viđene, a pojasnit će im se način korištenja kako bi primjena repelenta bila što učinkovitija, odnosno, kako bi isti odbio divlje svinje s naseljenog područja.

Iako je ovo samo privremena mjera, tješi to što Kaštela nakon ove najezde divljih svinja u godini ispred nas kreću s izradom spomenutog Programa zaštite divljači pa bi se neke buduće situacije poput ovih trebale jednostavnije regulirati.

Građanima do tada puno sreće u izbjegavanju direktnog susreta s ovim životinjama.

J.T.