Divlja(čka) odlagališta kod Biograda i Pakoštana vidljiva i iz svemira!

BIOGRAD NA MORU – Na samom ulazu u Vransko jezero, koji je inače Park prirode i ornitološki rezervat, slike od kojih vam se povraća. Nautičar iz Samobora ovih je dana boravio na biogradskom području i zapanjio se količinom otpada koji je po svojoj strukturi, očito stigao od gradnje apartmana i djelatnosti iz okolnih polja.

– Malo prijave ilagalnih odlagališta od gradnje apartmana. Nisam poslikao ranije, ali uz sve ovo, ima uz cestu navoza građevinske šute i to kao humak koji se proteže između ceste i polja – kaže čitatelj.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Dodaje da je malo istraživao ovome:

– Baš sad gledam na satelitskoj snimci, čak se vidi i puno više okolo ceste, a kako sam bio sa autom, novu gumu sam morao kupit nakon toga – dodaje.

Foto: Google Earth / Screenshot
Foto: Čitatelj / Google Earth / Screenshot

– Rekoh bar da se otvori pitanje tog ilegalnog odlagališta kad sam već žrtvovao puno novaca – kazuje nam čovjek koji je već puno puta i sam sudjelovao u akcijama čišćenja na Jadranu i uokolo njega – zaključuje zgroženi nautičar.

Foto: Čitatelj

Ploča na kojoj stoji: “Zabranjeno deponiranje otpada – Prekršitelj podliježe kaznenoj odgovornosti”, postavio je Grad Biograd na Moru, a činjenica da je na njoj jasno označeno da je prostor pod videonadzorom, očito ništa ne znači jer se ne radi o jednom ili dva, već desetak ilegalnih točaka gdje apartmandžije i ostali divljaci bacaju svoju sliku i priliku.

Foto: Čitatelj

Scene divljih ili bolje reći divljačkih odlagališta tako se nastavljaju uz moguću poruku turistima: Dođite nam dragi gosti, ali nemojte zalaziti iza kuće, jer tamo ostavljamo svoju sramotu. Žele li im gosti i doći da uz prirodne bisere gledaju i one sramotne ljudske, ostaje odluka na svakome od njih.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Jurica Gašpar