Divljaci u Dubrovniku pokrali kamene ploče i klupe koje su na pomorskom dobru postavili građani: "Molimo Grad da intervenira!"

DUBROVNIK - Dubrovački profesor Igor Legaz najprije je fizički, pa onda i pravno izborio oslobađanje pomorskog dobra ispred sad već po okupaciji poznatoj vili Elite, nakon čega je put prema moru uredio, postavivši kamene ploče koje su donirali sugrađani, pa uredio mocire i postavio klupe. A onda su neki divljaci pod okriljem noći pokrao kamene ploče, kao i klupe.

I dok je dubrovačka policija potvrdila da je započela s kriminalističkim istraživanjem, prof. Igor Legaz je uputio molbu Gradu Dubrovniku da se u gradskom predjelu Lapad, u uvali Sumartin hitno poprave vandalski devastirana obalna pješačka staza, jugozapadno od ville Elite, te teraca popločana crvenim i bijelim kamenom (kamenolom Lepetane), na kupalištu zvanom "Titova vila".

- Riječ je, zapravo, o kući, koju je sredinom tridesetih, izgradio Karlo Banac. Osim kuće, Karlo Banac je izgradio i lučicu. Nakon drugog svjetskog rata, kuća je konfiscirana, a lučica je proširivana u više navrata - poručuje Legaz.

Izdvajamo arhivske fotografije, koje su snimljene prije dogradnje valobrana, odnosno nakon izgradnje valobrana (a prije zidanja spomenute terace).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: EKSKLUZIVNO Osloboditelj prvih parcela okupiranog pomorskog dobra za Morski HR građanima: “Slijedite ovaj primjer i ne bojte se!”
Ekipa portala Morski HR stigla je u Dubrovnik kako bi i osobno snimili prvu oslobođenu parcelu okupiranog hrvatskog teritorija nakon Domovinskog rata. U ekskluzivnom intervjuu s idejnim začetnikom osloboditeljskih radnih akcija, profesorom Igorom Legazom, željeli smo doznati što ga je ponukalo na ovaj čin, kako je to uspio
Dubrovački sud očitao lekciju hotelskom lancu i odbio zabranu pristupa za Legaza: “Zid nije vaš, već pomorsko dobro i nasilje je izvršio vaš zaposlenik!”
Nakon što su građani pod zaštitom policije i uz podršku Državnog odvjetništva najavili, pa uklonili ilegalne prepreke na pomorskom dobru koje su u obliku zida sagradili vlasnici Vile Elite, kompleks Royals&Hotels u čijem je ova vila vlasništvu, odlučio je tužiti organizatora akcije čišćenja, Igora Legaza. No i