Divljaci na Lošinju odrezali ruku skulpture posvećene ženi pomorca

MALI LOŠINJ - Prije tek nešto više od dva i pol mjeseca postavljen spomenik "Addio" na rtu Anuncijata na Čikatu ovih je dana teško oštećen.

Nepoznati je počinitelj, ili više njih, u nedjelju odrezao skulpturi uzdignutu ruku u kojoj je maramica ("facolić"), što simbolizira ženin pozdrav pomorcu koji odlazi na daleka mora, a i glava skulpture je nakrivljena, piše portal Otoci.net.

Foto: TZ Lošinj

Policija pregledava snimke nadzornih kamera

S autoricom Zvonimirom Obad sada Lošinjski muzej dogovara način popravka štete, a u međuvremenu slučaj istražuje policija, pregledavajući i snimke obližnjih nadzornih kamera, te su pozvani javiti se svi koji znaju nešto o ovom oštećenju.

- Sasvim je sigurno da je potpuno nepoznavanje lokalne povijesti i kulturne baštine te neukost ljudi/pojedinca dovela do pokušaja uništavanja brončane skulpture 'Addio'.

Netko je pokušao skulpturu srušiti, a možda i ukrasti, ali su samo odrezali ruku. Očito su spriječeni u naumu da je sruše i tako u cijelosti unište. Uvijek je bilo vandala i bit će ih uvijek. Naprosto neki ljudi žele uništiti i devastirati nešto bez razloga", rekla je Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.

Bojan Purić

PROČITAJTE JOŠ:

ADDIO Na Lošinju postavljena prva skulptura posvećena ženama pomoraca
MALI LOŠINJ - Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke za daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala. Riječ je o uvali Čikat kod crkvice Annunziata gdje bi se posada iskrcala te u crkvici s obiteljima izmolila krunicu (ruzarij) prije rastanka. Kao simbol tradicije, al…