Dirljiva čestitka splitskog svećenika: “Samo su tri stvari važne, sve ostalo u životu može – i ne mora!”

Splitski svećenik don Ante Žderić, svećenik u Župi Gospe Fatimske na Škrapama, na Badnjak je vjernicima uputio božićnu čestitku. Ima samo tri želje.

– Božić je. Božje učovječenje. Očitovanje njegove slave u malom djetetu. Nedokučivi Bog daje se vidjeti. Opipati. Poljubiti. Postaje opisiv. On, koji je Neobuhvatljivi i Neopisivi. Približio se ljudima na najizvrsniji mogući način. Postao je čovjekom. I ostao Bogom. U sebi je združio božanstvo s čovještvom. Zauvijek uzvisio i oplemenio čovještvo. Pokazao kakva je njegova zamisao za čovjeka. Kakvima nas želi. Pokazao koliko ima povjerenja u čovjeka, u nas ljude. Divno je o tome razmišljati u ove svete dane. Duboko uroniti u otajstvo Božje ljubavi očitovano u djetetu iz jaslica. U najljepšem, najčistijem, najnevinijem… Baš kakvo je i svako dijete.

Ne želim govoriti o sreći u božićnom čestitanju. Naravno da to svima želim. To želi svaki normalan čovjek.

Na prvom mjestu svima želim iskustvo Boga u životu. To je ono nezamjenjivo. Neizrecivo. To se samo može doživjeti, nikada do kraja prepričati. To nas čini boljim ljudima, preobražava i otvara oči duše.

Na drugom mjestu želim vam iskustvo ljubavi – voljeti i biti voljeni. Ljubav i vjera sestre su blizanke. Jedna bez druge je nezamisliva. Ljubav vjeru čini živom i dinamičnom, dostojnom čovjeka. Upamtite to… Nemojte proživjeti život, a da niste voljeli. U tome je tajna života.

Na trećem mjestu želim vam zdravlja koliko je dovoljno za normalan život. Vi koji ste zdravi naučite to cijeniti. I ne slutite koliko ste bogati. Svako se jutro probudite zahvalni.

Bog, ljubav i zdravlje. To nas čini bogatima. Bog obogaćuje. Ne zaboravite to. Sve ostalo u životu može i ne mora. Možete živjeti bez svega, ali ne bez ove tri činjenice. One naše postojanje čine potpunim.

Ljudi uskraćenog zdravlja zaslužuju našu posebnu pažnju – njihove bolesti nas upozoravaju da sve ovo prije izrečeno ne zaboravimo… I oni koji ne vjeruju trebaju našu ljubav. Oni su poput riba rođenih u akvariju koje nikad nisu iskusile slobodu i veličinu oceana… Oni misle da je akvarij svemir.

Želim vam da budete bogati Bogom i ljubavlju. I s malo zdravlja. Sve ostalo može i – ne mora.

Sretan vam Božić, dragi ljudi!

D.G.