Dionice Tankerske Next Generation odlaze sa burze

Kako je jučer objavljeno na stranicama Zagrebačke burze, Središnje klirinškog depozitarno društvo izvijestilo je da će 22. prosinca u svom informacijskom sustavu provesti korporativnu akciju prijenosa dionica manjinskih dioničara Tankerske Next Generation na Tankersku plovidbu, javlja Poslovni.hr.

Uz preknjižbu će se istovremeno isplatiti pravična naknada manjinskim dioničarima u iznosu od 78 kuna za svaku redovnu dionicu, stoji u obavijesti SKDD-a. Podsjetimo, to je istovjetna cijena koju je Tankerska plovidba ponudila tijekom svoje dobrovoljne ponude za preuzimanje Tankerske Next Generation koja je završila 28. studenog.

U toj ponudi zadarski je brodar povećao svoj udjel u svojoj tvrtki-kćeri na 97,24 posto. Pravo na isplatu otpremnine ostvarit će dioničari na čijim će računima u SKDD-u 21. prosinca na kraju dana biti upisane dionice Tankerske Next Generation, dodali su iz depozitorija.

Sukladno tome, oglasila se i Zagrebačka burza. U njezinom priopćenju stoji da je zadnji dan trgovine Tankerskom Next Generation bio 19. prosinca, a da prestanak uvrštenja 8,7 milijuna dionica stupa na snagu 22. prosinca.

Jedan od razloga prestanka uvrštenja stoji u Pravilima Burze, gdje je kao uvjet za uvrštenje na Službeno tržište propisano da javnosti mora biti distribuirano najmanje 25 posto dionica, a da navedeni postotak dionica mora biti distribuiran na najmanje 30 dioničara.

Time s domaćeg tržišta kapitala odlazi dionica koja je 2015. označila prvu pravu početnu ponudu dionica (IPO) nakon velike financijske krize 2008., od koje se domaće tržište još uvijek nije oporavilo.

D.G.