Dina Levačić o surovim uvjetima: "Ako počneš misliti, smrzneš se"

Ušla je u Guinnesovu knjigu rekorda s 27 godina, postala je najmlađa žena koja je uspjela preplivati sedam velikih kanala, takozvanih "Oceanovih sedam", što je uspjelo samo 23-ojici plivača i plivačica na svijetu. To je Dina Levačić.

Ostvarila je još jedan velik uspjeh, preplivala je Bristolski kanal.

- Pripreme su tekle kao i inače, svakodnevni treninzi, jedino je drukčije bilo jer je more u Velikoj Britaniji malo hladnije, pa sam plivala u rijeci Jadro, da bude hladnije od mora, kako bi se pripremila za temperaturu u Bristolskom kanalu. Bilo je između 17 i 18 stupnjeva, no hladnije je bilo prije toga u Irskoj, tamo je na dijelovima temperatura bila 11 ili 12 stupnjeva, što nije bilo ugodno - kazala je Dina.

Prilagodba na temperaturu mora je cjelogodišnje plivanje u moru, pa se stvori nekakva otpornost, a dijelom je i do osobe, netko može, netko ne. Hladno je, ali naučiš se preći preko toga, potisnuti to, ako misliš o tome smrzneš se - objašnjava Dina za Dobro jutro, Hrvatska.

Plivanje preko Bristolskog kanala trajalo je devet sati i 51 minutu. Zvuči puno kad se zna da je 27 kilometara, no ja sam isplivala 42, jer su velike struje koje nastaju zbog druge najveće razlike u plimi i oseci u svijetu, pa se pliva cik-cak, ne pravocrtno. Treba pratiti struje, jer se protiv njih ne može. Meni se dogodilo i da sam u jednom dijelu, gdje sam trebala skrenuti, došla prije predviđenog vremena, pa sam plivala protiv struje, ne baš u mjestu, ali jako sporo, trebala sam čekati da struja okrene.

Što se sugestija u kom smjeru plivati tiče, Dina objašnjava da je na njoj samo pratiti brod i plivati.

- Meni je plivanje hobi. Prvo je bio hobi uz obrazovanje, a onda sam počela raditi, kad sam završila fakultet odmah sam se zaposlila, što mi je drago, ne živim od toga pa da sam u stresu, sutra mogu reći da prestajem i neću biti u stresu za prehraniti se. Drago mi je da je hobi, a ne posao, da je samo gušt - zaključila je Dina.

A.B.