DHMZ objavio prognozu za danas i visine snijega: "U Gospiću 70 cm!"

Smanjuje se jačina bure, pa je tako crveni meteoalarm ostao još samo za podvelebitsko područje, dok su Kvarner i Istra u narančastom, a sjeverna i srednja Dalmacija u žutom upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U unutrašnjosti oblačno, povremeno uz slab snijeg, češći u gorju. Na Jadranu promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove, uglavnom u Dalmaciji, a na sjevernom dijelu, većinom podno Velebita, može biti snijega nošenog jakim vjetrom, prognozira DHMZ.

Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare i orkanska, a na krajnjem jugu umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu od 6 na sjeveru do 13 Celzijevih stupnjeva na jugu.

Detaljna prognoza

DHMZ je objavio visinu snijega jutros u 7 sati. Najviše snijega palo je na gospićkom području, 47 centimetara, pa ga sad tamo ima 71 centimetar. Velike probleme stvarao je i jak vjetar zbog kojeg su nastajali snježni nanosi.

Evo tablice:

Gorski kotar i Lika

Oblačno sa snijegom uz stvaranje novog, većinom tanjeg snježnog pokrivača. Snijeg će biti češći u Gorskom kotaru prijepodne, a u Lici poslijepodne. Puhat će pretežno umjeren sjeveroistočni vjetar, u najvišim predjelima s jakim udarima u prvom dijelu dana. Temperatura većinom od -4 do 1 °C.

Istra

Promjenjivo oblačno. Pojačana do vrlo jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, poslijepodne će malo slabjeti. More umjereno valovito i valovito, u prvom dijelu dana ponegdje i jače valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 1 do 4 °C, najviša dnevna od 6 do 8 °C.

Sjeverni Jadran

Umjereno i pretežno oblačno. U Istri uglavnom bez oborine, drugdje može pasti malo kiše ili susnježice, a osobito duž obale podno Velebita povremeno će biti snijega nošenog burom. Puhat će jaka bura s olujnim, podno Velebita mjestimice moguće i orkanskim udarima. Minimalna temperatura većinom od 1 do 6, a maksimalna između 6 i 9 °C.

Dalmacija

Promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom, lokalno osobito na jugu moguće i izraženijom, ponegdje praćenom i grmljavinom, a u unutrašnjosti susnježica, u višim predjelima i snijeg koji bi mogao stvarati tanji pokrivač. Glavnina oborine bit će u prvom dijelu dana u sjevernim predjelima, a na kišovitijem jugu tek poslijepodne. Bura umjerena i jaka s olujnim udarima, sjevernije od Splita cijelog dana, južnije prijepodne umjereno do jako jugo. Najniža temperatura u unutrašnjosti i na sjeveru od 1 do 6, na jugu od 7 do 12 °C. Najviša između 7 i 13 °C, ponegdje na jugu moguće i malo viša.

Upozorenje za pomorce i nautičare:

Mjestimice udari bure 35-50, na sjevernom Jadranu do 60, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova, tijekom dana će malo oslabjeti. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjesitmice udari juga 35-45 čvorova. More na otvorenom ponegdje 5. Moguće su nevere, osobito na južnom i srednjem Jadranu.

D.G.