DHMZ izdao upozorenje: "Ne idite na put ako ne morate"

Crvni meteoalarm zbog jake, ponegdje i olujne bure, i dalje je na snazi za najveći dio Jadrana. Udari bure i sjevernog vjetra 35-60, ponegdje i do 80 čvorova. More ponegdje 5 na otvorenome moguće i 6 i to uglavnom na južnom i srednjem Jadranu.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektne linije: Prapratno- Sobra, Prizna-Žigljen;
  • katamaranske linije: Korčila-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj - Cres - Rijeka i Novalja - Rab - Rijeka;
  • brodska linija Komiža-Biševo.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3t nosivosti.

Trajekt na liniji Split-Vis danas će iz luke Split za luku Vis isploviti u 19:30 sati (umjesto u 19:00 sati), izvještava Hrvatski autoklub.

Upozorenje DHMZ-a: "Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima"

- Zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već ili će se tek generirati, upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila - poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u upozorenju za nedjelju 5. veljače.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom - poručuju iz DHMZ-a.

Na Dinari -14 °C, na Mosoru -10 °C. Bura brzine 155 km/h

U većem dijelu Dalmacije nedjelja je osvanula uz pretežno sunčano vrijeme, posebno na obali i otocima, dok nešto više naoblake ima na području Zagore. Minimalne temperature kretale su se uglavnom od -5 do 0 °C u Zagori te od 1 do 4 °C na obali i otocima.

Najhladnije postaje bile su Dinara-Sinjal s -14.7 °C te Mosor-Veliki Kabal s -10.3 °C, dok su najtoplije Komiža, Hvar i Supetar s 4 °C.

Noć i jutro obilježila je olujna, na udare i orkanska bura. Najjači udar vjetra izmjeren je u Splitu oko 22 sata i iznosio je 155 km/h, sa srednjom brzinom vjetra od 97 km/h. Podsjetimo, najjači udar bure ikad u Splitu bio je 176.5 km/h, izmjeren 23. veljače 2019. u 2 sata ujutro.

Ostatak dana očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu do jaku, a mjestimice i olujnu buru i tramontanu. Maksimalne temperature kretat će se uglavnom između 5 i 8 °C.

D.G.