DHMZ izdao novo upozorenje: "Moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom!"

Državni hidrometeorološki zavod je izvijestio da i za utorak, 28. veljače, ostaje na snazi crveno upozorenje za podvelebitsko područje, zbog jake i vrlo jake, mjestimice i olujne bure. Narančasto upozorenje za sutra vrijedi za zapadnu obalu Istre, Kvarner i dio sjeverne Dalmacije.

Treba se pripremiti za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

- Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom - ističu iz DHMZ-a.

Upozorenje za pomorce i nautičare

Mjestimice udari bure 35-50, na sjevernom Jadranu do 60, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova. Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana mjestimice udari juga, a u noći uz obalu bure i istočnog vjetra 35-45 čvorova. More na otvorenom ponegdje 5. Moguće su nevere, osobito na južnom i srednjem Jadranu.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, a preporučuju da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je, kažu, da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa treba pratiti informacije o prometu.

Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu pa iz DHMZ-a savjetuju izbjegavanje putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

D.G.