DEVASTACIJA UVALE Koncesionar stavio više bova od dopuštenog, uvala zatrpana smećem i bespravnom gradnjom

UVALA SIČENICA – Na potezu između Rogoznice i Trogira smjestila se pitoma, mirna, zelena uvala u kojoj su se nekad mogli pronaći toliko traženi mir i tišina. No, kako tvrde mještani, toga više nema jer je u uvalom “zavladao” koncesionar koji je postavio više bova od dopuštenog broja, a uvala je postala mjesto divlje gradnje i odlagalište otpada.

Gotovo da nema dana da nam u redakciju ne stignu fotografije razno raznih devastacija koje nam uglavnom šalju mještani, očajni što institucije ne reagiraju na njihove prijave i apele. Jedan takav slučaj stiže nam iz uvale Sičenica, gdje se lokalni koncesionar oteo kontroli postavivši u more veći broj bova od dopuštenog. Umjesto 10, lukavi koncesionar postavio ih je 11, a znalo ih je, žale nam se mještani, biti i više.

Foto: Čitatelj

– Kad je sidrište puno koncesionar sidri jahte u uvalu iza postavljene granice. Time narušava morsko dno i nesmetani promet brodicama iz uvale – žali nam se čitatelj koji je želio ostati anoniman jer je, kaže, u strahu od koncesionara koji se nije libio fizički obračunati s onima koji ga upozoravaju na nepravilnosti.

Doznajemo da su mještani u nekoliko navrata alarmirali nadležne institucije koje dosad nisu postupile.

Osim samovoljnog koncesionara, drugi problem s kojim se suočavaju mještani je gomila smeća koja s jahti dopluta na plažu pa nekad pitoma, kristalno čista uvala sada izgleda kao divlje odlagalište otpada.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Koncesionar je dužan po ugovoru o koncesiji brinuti i o izgledu plaže, odnosno paziti na to da se ne naruši izgled okoliša. No tko je još vidio čistiti more od nanesene plastike i ostalog ljudskog otpada, zar ne?!

Imaju mještani i treću boljku koja ih muči – bespravna gradnja.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Kažu da u uvali Sičenica bespravni objekti niču kao gljive poslije kiše. Riječ je o stambenim kontejnerima, oko kojih traju problemi već mjesecima. Lokaciju je u pratnji policije prije nekoliko mjeseci obišao i komunalni redar, koji je o svemu obavijestio građevinsku inspekciju za koju se po običaju ne zna je li izašla na teren ili ne.

Uvala Sičenica tjednima je bila glavna tema u ovom dijelu Dalmacije, nakon što je otkriveno da se fekalne vode razlijevaju iz bespravno sagrađenih objekata niz nekad kristalno čistu uvalu, koja prema Prostornom planu općine Rogoznica spada u zaštićeni krajobraz u kojem je gradnja – zabranjena.

Koliko još ovakvih slučajeva ima na Jadranu, samo nebo zna. Zašto država dopušta devastaciju prirode i zašto ne kažnjava prekršitelje pravila koje je sama donijela, također ostaje misterija.

O slučaju Sičenica kontaktirali smo nadležne institucije. Ako i kad dobijemo odgovor, isti ćemo objaviti.

Kristina Bokanić