DEVASTACIJA NA RABU: "Ovo divljaštvo djelo je bolesnika!" Vlasnik parcele: "Materijal je sam pao dolje"

RAB - Klub nezavisnih vijećnika Municipium u gradskom vijeću grada Raba poslao je otvoreno pismo za javnost, povodom devastacije obale kojoj su svjedočili i sve snimili.

- Lijevi dio slike su prirodne ljepote Raba, a desni dio slike je bolestan um bolesnika koji ne zaslužuje ovaj otok. Ovo je jedno divljačko uništavanje - čuje se na snimci koju smo dobili u posjed.

0:00
/0:39

Priopćenje nezavisnih vijećnika s Raba prenosimo u cijelosti:

"Danas 1.3.2023. na Rabu je izvršena devastacija pomorskog dobra o čemu smo tekstualno, foto i video dokumentacijom obavijestili javnost

Nažalost dužni smo obavijestiti javnost o devastaciji pomorskog dobra većeg stupnja na nenaseljenom području Barbata.

Na poljoprivrednoj čestici k.č.br. 861/1, MB 324396 k.o. BARBAT koja graniči sa pojasom pomorskog dobra, obalnim pojasom i plažom, vlasnici parcele koje je malo nazvati nasavjesnim, naručili su i proveli bagerom probijanje puta od svog poljoprivrednog zemljišta do plaža i obale ispod.

Pomorsko dobro na navedenom području uredno je uknjiženo na k.č.br. 861/2, MB 324396 k.o. BARBAT. Ta činjenica nije spriječila vlasnike u svom naumu.

Slučaj smo odmah danas prijavili lučkoj kapetaniji i nadležnom odjelu u Gradu Rabu.Nije potrebno naglašavati presudnu važnost očuvanja pomorskog dobra i obale otoka Raba jer nam doslovce egzistencija i budućnost ovisi o tome.

Ovakvi neshvatljivi nasrtaji na prirodna blaga otoka ne mogu proći nekažnjeno. Nažalost, problem je mnogo širi. U poslijednjih nekoliko godina, na tom prekrasnom, neizgrađenom dijelu otoka, od Puntice i "Kraja Barbata" tj završetka šetnice, prema Pudarice do Vašibake i Valšabane prema Mišnjaku, osim slučaja poznatog od ranije i ovog slučaja koji vam donosimo danas, nekoliko vlasnika parcela koje graniče sa pomorskim dobrom je izvršila neovlaštene građevinske zahvate na plažama i obalnom pojasu.

Za ovaj današnji slučaj, na čijem ćemo rješavanju, kažnjavanju vlasnika i povratu u prijašnje stanje inzistirati do kraja prema svim institucijama, u idućim danima, izvijestiti ćemo rapsku javnost o svim ilegalnim građevinskim zahvatima i ostalim ilegalnim aktivnostima i djelatnostima u tom području.

Za svaku pojedinu uzurpaciju pomorskog dobra na tom pojasu ćemo izvršiti prijavu nadležnim službama i popratno medijski dokumentirati sve te devastacije.Informacije o ovom slučaju smo proslijedili u sve relevantne medije u nadi da će se kroz prijave i medijsku ekspoziciju ovog problema stati na kraj sramotnoj devastaciji jednog od najljepših dijelova Raba.

Apeliramo na građane Raba da svojim privatnim angažmanom stanu u obranu rapske obale. Pišite, fotografirajte, dokumentirajte. Pošaljite nam i objaviti ćemo i izvršiti prijave, piše između ostalog Nezavisni Klub Municipium.

"Prvi put čujem za kazne za devastacije pomorskog dobra"

Inače, prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama koji je na snazi od 29. srpnja 2023. godine, predviđene kazne za ovakvu vrstu devastacije su do 130 tisuća eura!

Nazvali smo vlasnike parcele Dubravku i Miljenka Žigu. Miljenko nam je potvrdio da je on naručio radove, da za ništa nema dozvolu, te da je, kako kaže "samo htio probiti put koji je nekad postojao":

- Nekad se toj parceli pristupalo samo preko mora i sad radim pristup od parcele do pomorskog dobra koje još nije utvrđeno - kaže Miljenko koji nam nije znao pojasniti zašto je teška mehanizacija devastirala pomorsko dobro i nasula gomilu zemlje i stijena na do jučer netaknutu plažu. Čak štoviše, negira učinjeno i na komentar da imamo snimke, odgovara da ima i on.

- Nisam napravio ništa. Kako je radio bager, tako je nasipan jedan dio. Dobio sam nalog od Lučke kapetanije da to maknem od parcele i danas popodne ćemo to maknuti.

Jeste li upoznati s činjenicom da je kazna za ovo što ste napravili od mininalno 6, a maksimalno 130 tisuća eura?

- Nemam pojma. Prvi put čujem. Nije bila namjera nikakva, nego je materijal sam pao dolje - no je li baš tako?

Pogledajte još jednom naslovnu fotografiju...

Jurica Gašpar