DEVASTACIJA KULTURNOG DOBRA Stari kamen zamijenili betonom i pritom zagadili more

MOKOŠICA – Jedino mjesto koje je početkom ovogodišnje ljetne sezone, prema mjerenjima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, imalo more nezadovoljavajuće kvalitete, odnosno zagađeno fekalijama, jest naselje Mokošica. A riječ je o području koje je pod zaštitom i nosi oznaku značajnog krajobraza.

Nema kome se mještani Mokošice nisu obraćali – gradu, inspekciji, konzervatorima, urbanistima, krajobraznim arhitektima, upravnim odjelima grada i županije – odgovora nigdje, a život im se nakon radova koje je pokrenuo Vodovod Dubrovnik, pretvorio u “smrdljivu noćnu moru”.

Više od godinu dana obala Stare Mokošice pod teškom je mehanizacijom. Mještani teško dolaze do svojih kuća preko aktivnog gradilišta, nema pristupnih cesta, a nekad stoljetnim kamenom obložena obala sada je betonska ploča koja je, kažu mještani, već počela pucati zbog utjecaja mora.

Ističu kako je prilikom

i

zgradnje kanalizacijskog podsustava Mokošica došlo do izrazite devastacije prirodnog i kulturno-povijesnog dijela Rijeke dubrovačke, koja spada pod Zaštićeno područje -značajni krajobraz. Prema Zakonu o zaštiti prirode takva područja zavrjeđuju posebnu zaštitu radi očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti, svoje osjetljivosti ili radi znanstvenog, kulturološkog, estetskog, obrazovnog, gospodarskog i drugog javnog interesa.

Foto: Čitatelji

Sukladno članku 17. ranije spomenutog Zakona o zaštiti prirode, značajni krajobraz je prirodni ili kultivirani predio velike krajobrazne vrijednosti i biološke raznolikosti ili kulturno-povijesne vrijednosti, ili krajobraz očuvanih jedinstvenih obilježja karakterističnih za pojedino područje, namijenjen odmoru i rekreaciji ili osobito vrijedni krajobraz utvrđen sukladno ovome Zakonu. U značajnom krajobrazu nisu dopušteni zahvati i radnje koje narušavaju obilježja zbog kojih je proglašen. Upravo je takvo područje Rijeka dubrovačka, koje je stavljeno pod zaštitu od 19. prosinca 1964. godine.

S druge pak, strane, misteriozni su im i izvođači radova. U javnom apelu koji su uputili direktoru Vodovoda Lukši Matušiću, između ostalog, upozoravaju da radove izvodi potpuno druga firma od one koja je navedena na nadzornoj ploči.

– Na tabli piše TEXO MOLIOR doo Cavtat i MEDIUS doo Mlini.  Radove izvodi ĆOSIĆ GRADNJA doo Metković koja je uništila sve što je dotakla. Postoji li nadzor? Na tabli piše da bi to trebao biti TERRA doo Dubrovnik – stoji u apelu građana Mokošice.

Foto: Čitatelj

Žale se i da su kameni tumbini, koji su odvodili kišnicu iz ljetnikovaca i koji su stoljećima savršeno funkcionirali, zamijenjeni plastičnim cijevima promjera 20-ak cm koje su već sada pune svega i svačega, a s prvom južinom biti će potpuno začepljene. Upozoravaju također da, otkako su započeli radovi, pokraj Ambulante cure fekalije u more, zbog čega je pronađena prisutnost bakterije Escherichia coli.

Dva tjedna od njihovog apela, javio se prozvani direktor dubrovačkog Vodovoda Lukša Matušić. U javnom istupu je rekao da se devastacija nije dogodila te da Vodovod Dubrovnik sve radove obavlja u skladu s građevinskom dozvolom i sa odobrenjem županijske lučke uprave. Proziva nezadovoljne mještane da su sami krivi za zagađeno more jer mnogi od njih, kaže, imaju ilegalne instalacije, a upitno je, dodaje, i imaju li neki od njih dozvole za betonirane mulove koje su uzeli kao privatno vlasništvo i sada naplaćuju njihovo korištenje.

Je li ovo ruganje s narodom ili danas stvarno svatko može postati direktor – s razlogom se na kraju pitaju očajni stanovnici zakonski zaštićenog, ali potpuno devastiranog područja, čija bitka ide dalje. Pitanje je samo dokad.

Kristina Bokanić