Devastacija ili sanacija? Evo jednog zanimljivog slučaja iz Primoštena!

Dobili smo anonimnu prijavu građanina koji tvrdi da se malo po malo, širi betonska riva koja sve više ulazi u more, tj. da se betonira pomorsko dobro. Odmah smo naravno reagirali i provjerili o čemu se radi!

Telefonskim smo pozivom o svemu obavijestili načelnika Primoštena Stipu Petrinu koji nam je dao do znanja kako je spreman obračunati se sa svakim tko nasilno i bespravno zadire u pomorsko dobro te je odmah po našoj dojavi na teren uputio pomorskog redara.

Pomorski je redar nakon naloga načelnika dakle izašao na teren utvrditi dodatne činjenice.

- Ta situacija traje već malo duže. Prvotno je tu širen mul, kapetanija je bila na terenu prošle godine i izdala rješenje o uklanjanju nakon čega je sve i uklonjeno. U tom prvom postupku nije se znalo tko je investitor koji je zadirao u pomorsko dobro i krenuo betonirati gdje nije smio. Nakon toga napravljen je novi zapisnik gdje je od strane Lučke kapetanije u Rogoznici općini Primošten naloženo da u roku od 30 dana sanira obalu na tom istom mjestu. Obalu koju je oštetilo more tijekom oluje pa je virila željezna armatura i cijela je stvar postala opasna za građane. Javio se čovjek koji ima kuću tu ispred i ponudio financiranje sanacije - rekao nam je pomorski redar koji nam je dostavio i rješenje Lučke kapetanije kojom se navedena sanacija nalaže.

Situacija je dakle prema izjavama odgovornih sljedeća - radovi na ovoj rivi mogu se podijeliti u dvije faze. Prva je izgleda bila čista devastacija pomorskog dobra koja je spriječena i uklonjena, nakon čega dolazi do oštećenja same rive tijekom nevremena i naloga za njezinom sanacijom.

Razgovor s "prozvanom osobom"

U telefonskom razgovoru s jednim od vlasnika apartmana iz obližnje zgrade (koji sudjeluje u financiranju naložene sanacije) saznali smo kako je ta prvotna devastacija, odnosno širenje mula bila djelo tvrtke koja je radila zgradu pored. Zanimljivo je da ovog vlasnika jednog od apartmana u blizini koji tvrdi kako izvršava potpuno legalnu sanaciju (za što zapravo i postoje dokumenti), anonimni građanin koji nam je poslao mail, optužuje da vrši devastaciju pomorskog dobra i širi rivu malo po malo te radi vikendima i praznicima.

- U prvotno širenje mula krenula je tvrtka koja je radila zgradu pored, a onda im je Lučka kapetanija to uklonila. Nakon toga je nevrijeme uništilo rivu i stanari iz zgrade, među kojima sam i ja, dobili su rješenje kojim se dozvoljava obnova kako netko ne bi stradao od tog željeza koje viri i svih tih odlomljenih komada - rekla nam je "prozvana osoba" koja nam je i poslala slike rive nakon nevremena, a prije "sporne" sanacije.

Foto: Osobna arhiva

Čovjek se jedino još može zapitati je li prilikom sanacije prekoračena duljina obnovljene površine, tj. je li se tako ušlo u sferu devastacije pomorskog dobra o kojoj govori anonimna dojava?

Zaključak?

"Prozvana osoba" od ranije tvrdi da je sve u granicama u kojima treba biti i napominje kako nema nikakve veze s tvrtkom koja je prethodno ovdje izvela devastaciju pomorskog dobra.

Pomorski redar s druge strane kaže kako je sanacija izvršena (legalno jer postoje "papiri") no, ne može sa sigurnošću potvrditi je li to (betonizacija) išlo 20-30 cm više nego što je trebalo. Jedan je dio ove priče tako sigurno po Zakonu, a drugi možda 30-ak cm viri izvan Zakona. A to virenje izvan Zakona može se pretvoriti i u 130 tisuća eura kazne!

S treće strane načelnik Petrina kaže kako zna za taj slučaj ranije gdje došlo do nedozvoljene gradnje te izlaska pomorskog redara na teren koji je probao zabraniti njihov nastavak.

- Međutim taj je imao dozvolu Kapetanije Šibenik da može to raditi "jer je more odvalilo komad rive i on samo popravlja".Dakle jasno je da "Š.pak" ima nekoga tko ga štiti - kaže načelnik, samo nije sasvim jasno misli li na prvotnu devastaciju ili ovu "sanaciju".

S četvrte strane, građanin koji je sve prijavio kaže:

- Prvo je bila mala betonska riva, pa zatim metar duža, pa sad još metar duža.. neprestano betoniranje pomorskog dobra, a radovi se vrše subotama, nedjeljama, i praznicima.

Foto: Čitatelj

Ne može se osporiti kako je dobro da uokolo ne vire željene šipke koje nekoga mogu ozlijediti, no što se tu pravno točno događa - devastacija ili sanacija, ostaje slobodna interpretacija. Sigurni smo ipak kako će načelnik Petrina pronaći načina da blokira, ili barem u javnosti zapapri svakom tko potencijalno devastira pomorsko dobro. A i Morski.hr nastavit će budno pratiti razvoj situacije.

J.T.