FOTO/VIDEO Prečanin pronašao dvije aktivne, 80 godina stare protupješačke mine na otoku Ugljanu!

PREKO - Dvije protupješačke mine s aktivnim upaljačima pronašao je jutros Nikola Đaković s Preka na otoku Ugljanu, dok je istraživao ovo šumsko područje. Posebno je jezivo što su ove aktivne mine, na ovom mjestu čučale 80 godina, a u blizini su pronađene i boce pive, što znači da su ljudi ovuda toliko puta već prošli, samo, srećom u nesreći, nisu zalazili u gustu draču, sve dok je nisu raskopale - divlje svinje.

- To su bile dvije protupješadijske mine iz Drugog svjetskog rata, blizu tvrđave  Sv. Mihovila. Odmah sam nazvao policiju i bili su doista brzi, pa je od pronalaska, do vađenja i onesposobljavnja mina, prošlo svega tri sata - kazuje za Morski HR Nikola Đaković.

- U sklopu naše otvorene akcije Manje oružja manje tragedija, građanin nam je dojavio što je pronašao. Došao je pirotehničar i izuzete su dvije protupješačke mine zaostale iz Drugog svjetskog rata. Dojavio nam je čim ih je vidio. One su propisno uklonjene i bit će uništene prema pravilima struke - kazala nam je glasnogovornica zadarske policije, Ivana Grbin koja se zahvalila savjesnom građaninu i pozvala sve druge koji znaju za neka eksplozivna sredstva da ih ne diraju, već odmah dojave policiji.

I prošle godine pronašao je dvije mine

No, ovo Nikoli nije bio prvi pronalazak. I prošlog ljeta pronašao je dvije mine, istog tipa, na bliskoj lokaciji, a godište im je 1943.

- Razlika je bila u tome što one od prošle godine nisu imale upaljače - kaže Nikola koji se u slobodno vrijeme bavi s par zanimljivih hobija, osim planinarenja, ronjenja, često sudjeluje u volonterskim akcijama čišćenja podmorja i istraživanjem detektorom metala, koji mu je bio i ovaj put glavni alat prilikom pronalaska mina i zasigurno spašavanja ljudskih života.

- Nije poanta u meni, glavno da je opasnost uklonjena na vrijeme i bez kobnih posljedica za druge, jer u današnje vrijeme dosta nas gleda samo svoja posla i svoj interes, zanemarujući dobrobit društva - zaključuje Nikola, kojem u ime društva, moramo zahvaliti. Bravo!

Jurica Gašpar