Deset godina od donošenja, započeli pregovori za novi Kolektivni ugovor u nacionalnoj linijskoj plovidbi

Nakon 2 godine nastavljaju se pregovori za Nacionalni kolektivni ugovor u nacionalnoj linijskoj plovidbi.

- Nakon gotovo dvije godine od zadnjeg sastanka sindikata s pregovaračkim odborom HUB Mare Nostrum, nakon što su krajem lipnja i početkom srpnja 2021. godine sindikati upoznali HUB Mare Nostrum s usuglašenim prijedlogom NKU-a za pomorce u kabotaži, nakon više poziva na nastavak pregovora koje je Sindikat pomoraca Hrvatske uputio predstavnicima HUB Mare Nostrum i nakon dva (nepotrebna) utvrđivanja reprezentativnosti… nadamo se da je došlo do pomaka - poručuju iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Iz Sindikata napominju da su na sastanak koji je održan u Rijeci 25. svibnja pozvani nakon zadnjih dopisa upućenih 21. travnja i 12. svibnja, zajedno s predsjednicima Odbora HUB Mare Nostrum za pregovore oko NKU.

Tvrde i da su prijedlog teksta NKU-a HUB Mare Nostrum dobili tek na sastanku te ga nisu mogli prethodno proučiti.

Sam sastanak bio je konstruktivan, bez tenzija i povišenih tonova.

- Nakon što proučimo tekst NKU-a primjedbe ćemo dostaviti predstavnicima HUB Mare Nostrum i nadamo se da će pomorci u kabotaži nakon više od deset godina od stupanja van snage prethodnog, napokon dobiti novi NKU. Ipak, unatoč važnosti koju NKU ima u zaštiti hrvatskih pomoraca i brodara od nelojalne konkurencije, poučeni prethodnim, gore navedenim iskustvima, i dalje smo skeptični po pitanju zaključivanja istog - poručuju iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

D.G.