Depresiju liječi veslanjem - Sada planira na jednogodišnji put morem u kajaku

Kako je to boriti se s dugogodišnjom depresijom dobro zna 59-godišnji Nick Ray, avanturist iz Škotske koji ulazak u sedmo desetljeće života planira proslaviti u kajaku, veslajući duž obale Škotske. Nick je poznati škotski influencer koji na svom Youtube kanalu govori o važnosti mentalnog zdravlja, a prati ga nekoliko desetaka tisuća obožavatelja iz cijelog svijeta.

Nick otvoreno priča internetskoj publici o svojoj borbi s depresijom zbog koje si je prije tri godine umalo oduzeo život. To razdoblje je, kaže, srećom iza njega, a kako bi pomogao svima koji su u sličnoj situaciji odlučio se na veliki pothvat u kojem će jednu cijelu godinu provesti veslajući duž škotske obale.

U moru turobnih vijesti, senzacionalnih naslova i negativnih energija, Nick želi svojim pratiteljima, ali i široj javnosti predstaviti drugačiji život, svijet kakav on uistinu jest bez negativnog utjecaja čovjeka, a najbolji način da to učini je da skupi najosnovnije stvari i zavesla u jednogodišnju avanturu. Danas slavi 59. rođendan, a plan je da vesla do svog 60. rođendana, kazao je za škotski BBC.

Iako Ray naglašava dobrobiti povezivanja s prirodom, svjestan je da je bijeg u divljinu na godinu dana fantazija za većinu ljudi – osobito u vrijeme kada se milijuni bore sa sve većim životnim troškovima.

-  Cijela ideja ovog putovanja je samo uroniti u ljepote Škotske. Ali dublja točka iza putovanja je mentalno zdravlje. Ne znam gdje ću završiti, ali znam da će biti nevjerojatno istraživati Škotsku s njezine morske strane. Ako mogu prebroditi zimu i u proljeće/ljeto doći s druge strane to je pomalo kao da doživljavam i pobjeđujem svoju depresiju. Ići ću u tamu i crnilo i izaći u svjetliji svijet s druge strane - ispričao je Nick Ray, koji se nada da će njegovo 12-mjesečno putovanje postati simbol nade za druge.

Cjelokupno putovanje dokumentirati će na svom Twitteru i Youtube kanalu.

J.K.