Dentalni turizam u Hrvatskoj- Sve unosniji biznis čiji ''pioniri'' su Istra i Kvarner

Hrvatska je općenito, što zbog kvalitete, što zbog stručnosti i još uvijek strancima pristupačnih cijena, izrazito poželjna destinacija za dentalni turizam.

Iz godine u godinu, na stomatološke tretmane u Hrvatsku dolazi sve veći broj pacijenata iz inozemstva. Ovisno o vrsti usluge, troškovi dentalnog liječenja niži su za čak 50-70 posto nego u nekim zapadnim europskim zemljama.

Od 2019. godine, u okviru Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, otvoren je čak i poseban Interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij pod nazivom ''Dentalno- medicinski turizam'', u suradnji s Institutom za turizam, Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i još deset drugih ustanova.

Posljednjih desetak godina dentalni turizam u velikom je uzletu, kako zbog nižih cijena, tako i zbog kvalitetnih dentalnih usluga. Stoga Hrvatska bilježi sve više turista koji pristižu s glavnim ciljem usluga dentalne medicine.

Iako se dentalni turizam počeo razvijati u Istri, danas se njome mogu pohvaliti i Varaždin i Zagreb dok se u budućnosti toj statistici planiraju pridružiti i drugi gradovi Hrvatske. Dentalni turizam jedna je od grana turizma u koje Hrvatska treba ulagati jer za nju postoji veliki potencijal, piše ZdravljeHina.hr.

Dentalna medicina zauzima mjesto u lječilišnom obliku zdravstvenog turizma. Ovakav turizam označava posjet drugoj zemlji s ciljem poboljšanja dentalnog zdravlja, a na odabir destinacije utječu njezini sadržaji, cijene i kvaliteta usluga. Osim funkcionalnih faktora, turiste privlače i brojne prirodne ljepote kao i povoljna klima jer se ovakav tip turista nakon pruženih usluga odlučuje i na posjet obližnjim destinacijama.

Istra i Kvarner – ''pioniri'' dentalnog turizma

Dentalni turizam svoje početke duguje Istri koja se nalazi na povoljnoj lokaciji i povezana je s brojnim europskim destinacijama. U njoj djeluje veći broj klinika i ordinacija uključenih u dentalni turizam, a najviše korisnika dolazi iz Italije, Njemačke i Austrije. Uz vrhunsku uslugu u dentalnoj medicini, ove hrvatske regije imaju bogatu povijest, tradiciju i kulturu koja privlači turiste. Osim što se brinu za prijevoz i smještaj većina ordinacija dentalne medicine svojim korisnicima osigurava i izlete, ali i posjete znamenitostima Istre.

Veliki potencijal za razvoj dentalnog turizma ima i Dalmacija, a moguće je da će se ova grana zdravstvenoga turizma razvijati s godinama i u ostatku Hrvatske, čak i u manjim gradovima.

A.B.