DEMONSTRACIJE SILA Nakon vježbe SAD-a i Japana, Kina poslala najveću lovačku eskadrilu do sad

Tajvan je izvijestio o najvećem upadu kineskih zračnih snaga od listopada u svoju zonu protuzračne obrane, a otočno ministarstvo obrane preciziralo je 39 zrakoplova koji su ušli u tajvanski zračni prostor.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je podiglo svoje zrakoplove kao odgovor, te izdalo radijska upozorenja pilotima Narodne oslobodilačke vojske Kine  i rasporedilo sustave proturaketne obrane za praćenje zrakoplovnih aktivnosti.

Kineska vojska nije navela razloge svoje misije u nedjelju, ali do nje je došlo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države i japanska mornarica održali veliku demonstraciju sile u Filipinskom moru. Vojna vježba je uključivala dva nosača zrakoplova američke mornarice, dva američka amfibijska jurišna broda i japanski razarač helikoptera, u biti mali nosač zrakoplova. Dvije američke krstarice s vođenim projektilima i pet razarača također su bili dio vježbe.

U priopćenju američke mornarice navodi se da ratni brodovi “vode obuku za očuvanje i zaštitu slobodne i otvorene indo-pacifičke regije”.

Činilo se da je Kina odbacila dugogodišnji prešutni sporazum oko markera razgraničenja. U rujnu 2020. Tajvan je optužio Kinu za prelete desetaka zrakoplova preko ove crte nakon posjeta visokog američkog dužnosnika Keitha Kracha, javlja Guardian.

U nedjelju je Financial Times izvijestio da je Kina uspostavila stalnu prisutnost najmanje jednog ratnog broda u vodama između japanskih južnih otoka i Tajvana u posljednjih šest mjeseci, a prvi put da je to učinila na istočnoj strani.

Peking Tajvan smatra kineskom pokrajinom i nije isključeno da ga želi zauzeti na silu. Letovi kineskih lovaca u tjesnacu su taktike za koje se smatra da su osmišljene kako bi zastrašile Tajvan i iscrpile njegovu vojsku prisiljavanjem na stalne odgovore.

Tajvan, koji je samoupravna demokracija s otvorenim izborima i slobodnim tiskom, tvrdi da je suverena nacija. Kao odgovor na prijetnje Pekinga, jača svoju vojsku uz pomoć i kupnju oružja od SAD-a, ali se suočava s izazovima. Ranije ovog mjeseca obustavila je borbenu obuku za svoju flotu F-16 nakon što se nedavno nadograđeni model aviona srušio u more, vjerojatno usmrtivši pilota čije tijelo nije pronađeno.

D.G.