DEEPSPOT Poljaci otvorili najdublji bazen na svijetu

MSZCZONÓW/VARŠAVA – U Poljskoj je otvoren najdublji umjetni bazen na svijetu, pružajući roniocima priliku da se spuste 45 m ispod površine kako bi istražili umjetne podvodne špilje, lažne kambodžanske ruševine i brodolom.

Centar Deepspot u Mszczonowu, lječilišnom gradu 40 km jugozapadno od Varšave, služit će za obuku vatrogasaca i vojnika, kao i za ljubitelje ronjenja i slobodnog ronjenja.

U bazen je ugrađeno 5000 kubika betona i 1.100 tona čelika. Spremnik je napunjen s 8.000 kubika vode, što je 20 puta više od količine vode u običnom bazenu od 25 metara, odnosno to je količina dovoljna za napuniti 27 olimpijskih bazena.

S 45 metara dubine, procjenjuje se da je tri metra dublji od prethodnog rekordera, bazena Y-40 u Montegrotto Termeu blizu Padove u Italiji.

Silazak započinje u širokom bazenu dubokom 20 m koji ima stakleni tunel za gledatelje i prebojanu olupinu hidrografskog ureda.

– Ovdje nema veličanstvenih riba ili koraljnih grebena, pa to nije zamjena za more, ali je definitivno dobro mjesto za učenje i trening kako biste sigurno ronili u otvorenoj vodi – rekao je Przemyslaw Kacprzak, 39-godišnji instruktor ronjenja.

– I zabavno je! To je poput vrtića za ronioce! – dodao je oduševljeni ronilac.

– Prvi put smo se spustili pet metara, ali vidite sve do dna – olupine, špilje – veličanstveno je! – rekao je 30-godišnji ronilački novak Jerzy Nowacki.

https://www.facebook.com/deepspotpoland/photos/a.1981144952199621/2695425730771536/?type=3&theater

Direktor Deepspota Michal Braszczynski, 47-godišnji zaljubljenik u ronjenje, potvrdio je da je bazen najdublji na svijetu i rekao da će ga “koristiti i vatrogasci i vojska”.

Međutim, impresivni bazen držat će rekord najdubljeg na svijetu oko šest mjeseci dok se službeno ne otvori Blue Abyss (Plavi ponor), koji je trenutno u izgradnji u Colchesteru u Velikoj Britaniji, s bazenom dubokim 50 metara.

Plavi ponor namijenjen je za istraživanje, obuku i ispitivanje dubokih mora i svemira, a primarna mu je funkcija omogućiti istraživanje ekstremnog okoliša – kako ljudskog tako i robotskog.

D.G.