DAVID SKOKO Njoki od skute s rakovicom

Aktivnog suradnika na projektu Jedi što vrijedi/Riba Hrvatske Operativnog programa za pomorstvo i ribarstv, poznatog kuhara Davida Skoku iz Pule ulovili smo na putu između brojnih angažmana u mirisima kuhinje, pjata i lonaca i njegove velike ljubavi – kuharstva.

Gordana Igrec

Mladi David koji pažnju nježnijeg spola plijeni svojim tetovažama i isklesanim tijelom (između ostalih vrlina)  za Morski HR je govorio o sjećanjima na mirise i okuse svojega djetinjstva, prvim kulinarskim počecima, odrastanju uz oca ribara, a za one koji će biti strpljivi i cijeli naš razgovor pročittai do kraja, sljedi i „desert“ kao „šećer koji dolazi na kraju“.

Ovog puta to je recept za ručak majstora kuhinje Davida Skoke koje on ne čuva ljubomorno u svojoj ladici, nego voli dijeliti dalje. Sve što je dobro ionako kruži od jedne do druge ruke. Podijelite i vi – čitatelji, Davidove recepte. Prije ih, naravno, isprobajte.

Dok kuham zlo ne mislim!

Odakle Vaša ljubav prema kulinarstvu i kuhanju?

– Ljubav prema kuhinji javila se iz želje da kroz našu kuhinju gostima naše konobe predstavimo naš ribarski ulov u najboljem svijetlu,tj. okusu.

Kakve Vas uspomene vežu uz mirise kuhinje u djetinjstvu?

– Odrastao sam u ribarskoj obitelji i svaka moja uspomena iz djetinjstva povezana je sa morem i ribom koju smo lovili,jeli i prodavali. Miris mog djetinjstva je miris friškina.

Tko je kod vas kuhao, mama ili tata?

– Mama je uvjek kuhala, to i dalje čini.

Od koga ste učili kuhati?

– Tradicionalnu kuhinju naučio sam u obitelji,najviše od majke. Kuhanje je zanat u kojem nema smisla stati sa učenjem,učim još uvijek,sa svakim kuhanjem u gostima ili posjeti neke zanimljive kuhinje nešto novo mogu naučiti.

Vi ste, zapravo – ribarev sin! Zar ne?

– Ja sam doista ribarev sin, moj je otac još uvijek veliki ribar i moj najveći idol.

S koliko godina ste pripremili prvo jelo?

– Ako ne brojimo Čokolino,prvo jelo koje sam skuhao bila je pasta carbonara koju sam si spremio sa nepunih sedam godina. Bio sam najponosniji klinac na svijetu.

Gdje danas radite?

– Danas radim svašta: chef kuhinje konobe Batelina, predavač u edukacijskom centru Agencije za ruralni razvoj Istre, suradnik  i predavač za  kuharstvo u sveučilištu Aspira, Diopter i Hoteljerski Fakultet Opatija, urednik-novinar magazina Story Gourmet, aktivni suradnik na promotivnom projektu Jedi sto vrijedi/Riba hrvatske. predavač u Gastro klubu Pula, suradnik na projektu edukacije školskih i predškolskih kuhara sa ciljem vece konzumacije domaće ribe u Istarskim školama LAGUR-a Istarski Švoj, protagonist kuharske emisije Stari gusti, nova kužina na TV kanalu 24 kitchen, kuhar – domaćin Aminess Wine and Gourmet nights…

Angažirani ste i u promicanju jedenja hrvatske ribe. Što Vam to znači?

– Povećanje konzumacije hrvatske ribe među Hrvatima je izraziti važno za opstanak hrvatskog ribarstva. Samim tim i ribarske tradicije i ribarskih obitelji iz koje i sam dolazim! Konzumacija više svježe ribe je izrazito zdrava prehrambena navika koja nas čini zdravijima i pametnijim samim time i sposobnijim. Što bi svima dobro došlo.

Možemo li se mi danas bolje hraniti u Hrvatskoj i držimo li do tradicionalne kuhinje?

– Možemo se puno bolje hraniti nego što se sada hranimo,jednostavno prateći sezonske namirnice. Tradicionalna kuhinja je na sreću još uvijek dobro zastupljena u našim domaćinstvima, trebalo bi samo malo više pažnje posvetiti biranju kvalitetnih, lokalnih namirnica.

Kako se osjećate dok kuhate?

– Kad kuham zlo ne mislim!

Foto; Facebook / Osobni album

NJOKI OD SKUTE S RAKOVICOM

NJOKI:

-250 g svježe kravlje skute

-1 jaje

-250 g brašna (glatkog)

-muškatni oraščić

-sol

Skutu protisnuti kroz veliko sito. Dodati sol, malo muškatnog oraščića , brašno i jaje te umijesiti njoke. Njoke kuhati 3-4 min u kipućoj, slanoj vodi te procijediti.

UMAK ZA NJOKE:

-češnjak

-peršin

-2 dcl bijelog vina

-maslinovo ulje

-meso rakovice

U tavi popržiti sitno sjeckani češnjak, peršin i moždinu rakovice s jajima, podliti vinom. Dodati meso rakovice i dinstati 5 min. Sotirati s kuhanim njokima te servirati.

Gordana Igrec