Danska dala dozvolu za eksploataciju „Sjevernog toka 2“ na njenom šelfu

Politička retorika je jedno, a životna praksa nešto sasvim drugo. To se najbolje potvrđuje i kroz vijest koja je pristigla iz Kopenhagena, prema kojoj je Danska energetska agencija – DEA, izdala dozvolu operateru plinovoda Sjeverni tok 2 tvrtci Nord Stream 2 AG za eksploataciju spomenutog plinovoda na kontinentalnom šelfu te zemlje; piše Geopolitika News.

Prije tri tjedna danska premijerka Mette Fredriksen izjavila je da se ona uvijek zauzimala protiv tog energetskog projekta i da se sada založe za početak nove rasprave oko njegove izgradnje nakon nastale situacije vezano uz trovanje Alekseja Navalnog. Konkretno, izjavila je slijedeće: „Ja sam čitavo vrijeme bila protiv Sjevernog toka 2. Smatram, kako mi ne smijemo postati ovisni o ruskom plinu. Bilo bi dobro ako bismo mogli početi novu raspravu o tom pitanju.“

Naravno, čitava ova zavrzlama oko ruskog baltičkog plinovoda, koji, ruku na srce, Europi treba više nego samoj Rusiji iako ga i ova, nesumnjivo, svim snagama nastoji dovršiti i staviti u funkciju – još nije gotova i različiti obrati se ne smiju isključivati, poglavito kada se ima na umu kako se spomenutom projektu snažno protivi Washington. Međutim, i ova odluka danskog regulatora, koja se teško može donijeti bez da iza nje stoji i službena politika te zemlje, najbolje svjedoči o uvodnoj rečenici ovoga teksta. Tim više što je u Kopenhagenu prije cca mjesec dana boravio i američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je otvoreno tražio obustavu izgradnje ruskog plinovoda u ime europske energetske sigurnosti.

U priopćenju DEA-e navodi se slijedeće: „Danska energetska agencija izdala je Nord Stream-u 2 AG dozvolu za eksploataciju plinovoda Sjeverni tok 2 na kontinnentalnom šelfu Danske.“ Dalje se kaže, kako je  ta dozvola izdana na temelju niza uvjeta, objavljenih prošle godine, koji moraju osigurati sigurnost eksploatacije plinovoda i koje će Nord Stream 2 AG morati ispuniti. „Uvjeti dozvole za izgradnju Sjevernog toka 2 od 30. listopada 2019.g. i dalje ostaju na snazi“. U stvarnosti se radi o tome da će najmanje jedna od dviju cijevi plinovoda morati proći nužno testiranje i provjeru.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dovršava se plinovod između Njemačke i Rusije, unatoč američkom protivljenju