DANI SILBE 2023 Fešta ljeta na Silbi uz TBF i Glazbenu kuhinju

SILBA - U sklopu ‘’Silba Vibra 2023.’’ programa koji se na otoku Silbi provodi od ožujka pa sve do kraja listopada ove se nedjelje održava manifestacija ‘’Dani Silbe 2023.’’.

U nedjelju, 13. kolovoza, ususret blagdanu Vele Gospe, na otoku Silbi održava se događanje koje predstavlja vrhunac turističke sezone. Izvorna folklorna skupina priprema plesni nastup, igrat će se seoske igre, a glazbeni repertoar upotpunit će poznata splitska grupa TBF The Beat Fleet.

Izvorna folklorna skupina ‘’Silba’’ svake godine organizira najveću feštu ljeta, a za ovu su godinu pripremili pravu glazbenu poslasticu - splitsku grupu TBF i mladi DJ duo Glazbena kuhinja koji će sve prisutne zabavljati funky ritmovima do dugo u noć.

U kulturnom dijelu programa predstavit će se dječje i odrasle plesne skupine, a program manifestacije vodit će poznata RTL-ova novinarka i voditeljica Nikolina Radić.

Kako do Silbe?

Organizatori pozivaju sve otočane zadarskog arhipelaga da brodicama dođu na feštu, a posjetiteljima iz Zadra da dođu jednom od brojnih katamaranskih linija.

Za sve posjetitelje iz Zadra koji žele doći na jednodnevni izlet i ostati na fešti moguć je dolazak u idućim satima:

  • Nedjelja ujutro, u 8.45 sati, katamaranom Princ Zadra (agencija Miatours) s poluotoka;
  • Nedjelja prijepodne, u 9.00 sati, trajekt Lastovo (Jadrolinija) iz Gaženice;
  • Nedjelja poslijepodne, u 16.00 sati, katamaran Krilo Lux (Krilo Kapetan Luka) s poluotoka,
  • Nedjelja navečer, u 19.30 sati, katamaran Princ Zadra (agencija Miatours) s poluotoka.

Za smještaj nema brige jer je povratak u Zadar moguć u ranim jutarnjim satima katamaranom Princ Zadra koji iz luke Žalić kreće za Zadar u 05.52 sati. Oni koji imaju mogućnost prenoćiti mogu se vratiti u ponedjeljak, katamaranom Krilo Lux, koji iz Silbe kreće u 10.30 sati.

SILBA VIBRA 2023. - Program bogat kulturnim, edukativnim i sportsko-rekreativnim aktivnostima

Silba Vibra program provodi se od ožujka do studenog 2023. godine u organizaciji Izvorne folklorne skupine ‘’Silba’’ te partnera Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine ‘’Samotvorac’’ i Kluba daljinskog plivanja ‘’Silba’’, a sadrži niz sportsko rekreativnih, kulturnih i edukativnih događanja.

Dosad su u sklopu projekta provedene iduće aktivnosti: akcija čišćenja parkića ispred škole, akcija uređenja puteva od groblja Sv. Marka do porta Sv. Ante, trodnevna škola jedrenja, trodnevna škola plivanja, edukacije ''Ljekovito i aromatično bilje otoka Silbe'',  ''Kako zaštiti otok Silbu od požara?'' i ''Putovanje kroz prošlost otoka Silbe: Spomenici kulturne baštine'' te 12. turnir u igri Šibice.

U navedenim aktivnostima sudjelovalo je više stotina polaznika, a aktivnosti je predvodilo nekoliko desetaka volontera koji su u pripremu, organizaciju i provedbu događanja utrošili više od tristo volonterskih sati.

Nastavak programa u kolovozu i rujnu: Toreta Open Water - Finale ACI CRO CUP prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju

U tijeku su škola jedrenja vol. 2 i škola silbenskih plesova, a u kolovozu se još očekuju škola plivanja za djecu plivače vol. 2, Bukalin - natjecanje u boćanju, Čovječe ne ljuti se sa živim pijunima - igra koja se ove godine prvi put održava i koja će oduševiti male i velike te edukacija ‘’Zaštita vodnih resursa otoka Silbe’’, dok se u rujnu očekuje Toreta Open Water plivački maraton u sklopu kojeg se održava finale ACI CRO CUP prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju.

I.B.