DANI PLAVE ENERGIJE U SPLITU Mogućnosti korištenja energije mora

SPLIT – U okviru Interreg Medirerranean BLUE DEAL (Blue Energy Deployment Alliance) projekta, od 18. do 21. svibnja 2021. godine u Splitu se održava hibridni, dijelom uživo a dijelom online, 2. BLUE DEAL laboratorij, koji ima za cilj predstaviti i raspraviti moguće scenarije za razvoj i implementaciju tehnologija Plave energije u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Događaj organizira Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu.

BLUE DEAL je europski projekt, sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći, za kapitalizaciju Plave energije u kojem sudjeluje 12 partnera iz 6 zemalja i 9 različitih regija Sredozemlja.

Projektom Interreg MED BLUE DEAL želi se stvoriti mreže dionika, uključujući lokalnu samoupravu, poduzeća, istraživačke institucije, civilne organizacije i građanstvo, kako na transnacionalnoj tako i na regionalnoj razini, kako bi se odredili jasni proceduralni standardi za planiranje plave energije u sredozemnim obalnim područjima.

BLUE DEAL laboratoriji su transnacionalni događaji osmišljeni kako bi povećali znanje vezano za mogućnosti koje nudi eksploatacija energije mora. Cilj BLUE DEAL laboratorija u Splitu je predstaviti i razgovarati o mogućim scenarijima razvoja Plave energije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potpomognuto tehničkim, ekološkim, ekonomskim i socijalnim procjenama.

Tijekom prvog dana, 18.svibnja, predstavit će se regionalni prioriteti Plave energije i perspektive koje postoje na europskoj razini za razvoj ovog perspektivnog gospodarskog sektora, posebno pučinskih vjetroelektrana.

Drugi dan, 19. svibnja, pokati će se rezultati provedene analize, zajedno s virtualnim studijskim posjetima primjerima dobre prakse iskorištavanja energije mora iz Republike Hrvatske.

Treći dan, ili Dan industrije, temelji se na prezentacijama istraživačkih i razvojnih tijela koja će pokazati njihov tekući rad i projekte. Štoviše, poseban će se fokus posvetiti mogućnostima financiranja za inovativne projekte vezane za iskorištavanje energije mora. Napokon, zadnji dan rezerviran je za razgovor s predstavnicima srednjih škola i upoznavanje mladih sa sektorom plavie energije općenito.

Svoje sudjelovanje na skupu povrdili su već vodeći domaći i inozemni stručnjaci iz područja energetike i plave energije.

Službeni jezik događaja je engleski. Sudjelovanje na događaju je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane, uz obveznu prethodnu online prijavu OVDJE.

Na istoj poveznici se nalazi i raspored svih predavanja.

D.G.